Pátek, 29. března 2024

Rekultivace skládky může zruinovat rozpočet

Rekultivace skládky může zruinovat rozpočet

Rožmitál - Hlavními body programu poslední schůze členů městského zastupitelstva byly změny rozpočtu pro tento rok, návrh nového rozpočtu a schvalování vyhlášek o místních poplatcích. Ovšem časově nejnáročnějším se nakonec stal dodatečně doplněný bod programu o skládce pod vlakovým nádražím. Inspekce životního prostředí totiž po kontrole už před lety uzavřené skládky konstatovala, že rekultivace neodpovídá předpisům a může prý poškodit životní prostředí. I monitoring prokázal zvýšený výskyt některých nebezpečných složek. Propto inspektoři trvají na jejím znovuotevření, aby se skládka zabezpečila proti průsaku vody. Město bylo inspekcí dotlačeno k vypracování studie a vyhlášení výběrového řízení na zabezpečení skládky. Řízení se účastnilo pět firem. Firma, která byla vybrána, je schopna rekultivaci provést za 30 milionů korun. Polovinu nákladů má zaplatit město. Rekultivace obnáší i likvidaci vysázených stromů a odbagrování materiálu.
\"Skládka má oproti normám nevyhovující svažitost a celá figura prakticky tvoří trychtýř,\" nebrání se nedostatkům, které inspekce zjistila, starosta Josef Vondrášek. Starostu stejně jako ostatní zástupce města trápí vysoké náklady na rekultivaci. Tvrdí však, že vyhlášení výběrového řízení bylo v souladu s požadavky inspekce.
\"Kdybychom to neudělali, určitě zaplatíme pokutu. Se zastupiteli jsme se dohodli na vytvoření komise, která prověří nejasnosti, které kolem skládky panují. Smlouva s firmou je časově omezená na dobu dvou let. Komise je pověřena jednat s Českou inspekcí životního prostředí a rovněž s odborníky, kteří přehodnotí cenovou nabídku.\"
Patnáctimilionová částka, kterou by se město muselo podělit o náklady, by výrazným způsobem ovlivnila rozpočet. Toho se zastupitelé obávají a považují způsob rekultivace za přemrštěně nákladnou investici.
\"Pochybuji však, že nám kdokoliv odpustí, abychom se tomu vyhnuli. Jde jen o to, vše ověřit a hledat levnější variantu,\" dodal Vondrášek.

Zdroj: Mělnický deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů