Pátek, 29. března 2024

Způsobí zvýšení DPH ztrátu zájmu o recyklovaný papír?

Na otázky, co se stane s recyklovanými papíry po zvýšení sazby DPH z 5 na 22 %, odpovídali zástupci významných společností, jež v České republice vyrábějí či obchodují s papírenskými výrobky.
Způsobí zvýšení DPH ztrátu zájmu o recyklovaný papír?

(Novelou zákona o dani z přidané hodnoty dojde od 1. ledna 2004 k přeřazení velké části papírenských výrobků do základní sazby DPH. Jedná se o kompletní papírenskou výrobu, v jejíž zanášce se vyskytuje sběrový papír, výmět a jiná recyklovaná vlákna.)

„Novela zákona působí proti většímu využívání recyklovaných vláken,“ komentoval rozhodnutí vlády Milan Návoj ze sdružení Arnika. To chce – vzhledem k vzrůstající spotřebě papíru a k dopadu průmyslu výroby papíru a celulózy na životní prostředí – kampaní Šetrné papírování podnítit trend, jež bude právě opačný. „Oporu vidíme v příkladu Evropské Unie, která sama směřuje k vyššímu využívání druhotných surovin. Konfederace evropského papírenského průmyslu CEPI se zavázala v roce 2005 využít 56 % sběrového papíru ve své výrobě,“ dodal Milan Návoj. „Recyklovaný papír bude konkurenceschopný i bez snížené sazby DPH. Mnohé pak záleží na nás – zákaznících a spotřebitelích, jakému výrobku dáme při nákupu přednost. Čím větší bude poptávka po recyklovaném papíru, tím více se jej vyrobí, vzroste jeho kvalita a klesne cena.“

Příloha:

OTÁZKY: Co se stane s recyklovanými papíry po změně sazby DPH (přechod z 5 % do 22%) začátkem roku 2004? (Pozn.: Pokud papír obsahuje více jak 70 % sběrového papíru může se na něj vztahovat do konce roku 2003 nižší 5 % DPH.)

1. Jaká bude nyní cena pro konečného spotřebitele?
2. Očekáváte nižší zájem o recyklované produkty?
3. Budete dále nabízet recyklované výrobky?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Přechod z 5 % na 22 % DPH u REC papírů se u konečného spotřebitele projeví ve vyšší ceně (bohužel). Souvisí to s náklady na výrobu takového papíru, které nejsou nižší než u klasiky.

2. a 3. Nižší zájem skutečně očekáváme, avšak v naší nabídce recyklované papíry zůstanou, protože si uvědomujeme jejich nezastupitelnou roli v problematice životního prostředí.

Vladimír Valášek
Business Unit Manager
EUROPAPIER BOHEMIA, spol. s r. o.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Všechny recyklované papíry (ať už kopírovací nebo grafické), zůstávají cenově na stejné úrovni, avšak pro firmy, které jsou plátci DPH. Pro ostatní se bohužel výrobky o 17 % podraží (což je celá státní správa, která byla hlavním spotřebitelem).

2. a 3. Určitě v první fázi čekáme nižší zájem, zejména o recyklované kopírovací papíry, to bude ovlivněno také tím, že se nezmění rozpočty státní správy na nákup kancelářského materiálu. Celý sortiment recyklovaných papírů povedeme i nadále a dle vývoje poptávky budeme sortiment upravovat.

Petr Breburda
Sales Manager
OSPAP velkoobchod papírem, a. s.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1.- 3. Až na drobné výjimky byla drtivá většina recyklovaných kancelářských papírů prodávána státním institucím. Nikoliv kvůli jejich ekologickému myšlení, nýbrž kvůli nižšímu DPH. Státní organizace jsou neplátci. Po změně sazby bude recyklovaný papír dražší než nerecyklovaný a jeho předpokládaný odběr prudce poklesne. Nabízet je budeme i nadále, dokud o ně bude alespoň nějaký zájem. U ostatních recyklovaných papírů nebude změna v prodeji příliš výrazná, neboť většina ofsetových tiskáren je plátce DPH a tudíž jí tato změna nezajímá.

Ing. Marek Juda
Marketing Manager
OSPAP Velkoobchod papírem a.s.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na Váš dotaz je poměrně těžké odpovědět, přestože by se mohlo zdát, že odpověď je jednoduchá. Nepředpokládám, že se recyklované kopírovací papíry nebudou prodávat. Je ovšem jasné, že zdražení pro koncového zákazníka ve výši 17 % je velmi problematické. A proto pokles poptávky z cenových důvodů je nasnadě. Procentuální pokles tohoto prodeje je velmi těžké odhadnout. Osobně se domnívám, že cca 40 - 50 % zákazníků kupuje recyklovaný papír z cenových důvodů. Obdobná situace je i v tiskových recyklovaných papírech.

Velmi problematicky se v tomto kontextu jeví také cena \"buničinových\" papírů. V současné době je cena těchto papírů na velmi nízké úrovni. A cenový rozdíl mezi \"buničinovými\" a recyklovanými papíry (cena bez DPH) není tak velký, aby byl dostatečně stimulující k nákupu recyklovaných papírů. Předpokládám, že v příštím roce poroste cena buničiny a budou klesat ceny sběrového papíru. Z tohoto důvodu by se měl cenový rozdíl opět dostat na úroveň 20 –30 %. (recyklovaný papír by měl být o 20 – 30 % levnější než \"buničinový“).

Dle výše uvedených předpokladů očekávám a současně odpovídám na Vaše dotazy.

1. Nepředpokládám dramatický pokles prodeje recyklovaného kopírovacího papíru (Phoenix). Mimochodem, připravujeme dva nové přebaly tohoto druhu papíru. U bílých tiskových recyklovaných papírů očekávám pokles prodeje o 20 %, ale v průběhu r. 2004, s růstem cen buničin, by se mohl prodej opět zvýšit.

2. Pokles zájmu o recyklované papíry je pravděpodobný, a bude závislý na cenách buničin a cenách sběrového papíru.

3. Společnost Olšanské papírny a.s. bude nadále vyrábět recyklovaný papír a z hlediska dlouhodobého vývoje je pro nás tento druh papíru velmi důležitý.

Josef Ondroušek
Marketing Manager
Olšanské papírny a.s.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Od 1. 1. 2004 se zvyšuje na základě rozhodnutí vlády DPH u celé řady papírenských výrobků z 5 % na 22 %. Dle mého předpokladu a vzhledem k poměrně nízkému prodeji recyklovaných kopírovacích papírů se výrobcům ani obchodníků nepodaří tuto diferenci v ceně vyrovnat a dojde k jejímu zvýšení pro konečného spotřebitele, opět dle mého názoru téměř o celou hodnotu rozdílu v DPH. Ostatní papírenské výrobky, jejíchž prodejem se naše společnost nezabývá, nebudu komentovat.

1. Celková cena se dle mého názoru bude pohybovat u kvalitních recyklovaných papírů na úrovni cen kopírovacích papírů kvality C nebo spíše nad touto cenou, samozřejmě s vyšší DPH.

2. Nižší zájem o recyklované kopírovací papíry očekáváme.

3. Od roku 2004 budeme dodávat recyklované papíry pouze na konkrétní objednávky, bohužel se všemi negativními dopady (zejména s možnou delší dodací lhůtou). Samozřejmě se nebráníme dohodě o dodávkách těchto produktů s cílem odstranit tato negativa a zajistit standardní skladový a dodávací cyklus, dohodnutou cenovou úroveň atd. Toto je však otázkou kontraktu příštího roku, o kterém můžeme v případě vašeho zájmu dále jednat.

Kromě papírů naše společnost další recyklované výrobky papírenského charakteru nedodává.

Petr Řezníček
Ecco Paper CZ

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Jsme oficiálním resellerem spotřebních materiálů Xerox. Tato značka nabízí dva druhy recyklovaného papíru v nižší daňové sazbě 5 % - Xerox Recycled pro běžný kancelářský provoz v kvalitě C, a Xerox Recycled ve vyšší kvalitě B a vyšší bělosti. Změna DPH na 22 % se promítne především v ceně pro koncové spotřebitele. Cena pro konečného spotřebitele se nepochybně zvýší. Nicméně v rámci xerografických papírů značky Xerox bude i v našem zájmu, aby zůstal pro naše zákazníky nejlevnějším řešením.

3. V letošním roce, kdy Xerox zavedl ve svém portfoliu recyklovaný papír vyšší kvality Recycled , se nám podařilo získat řadu zákazníků v řadách škol, úřadu a dalších státních institucí, kteří kvitovali jeho kvalitu a současně (možná především) i nízkou cenu díky nižší sazbě DPH. Ačkoliv zůstane naší snahou, aby recyklované materiály byly levnější než klasický bílý papír ve stejné třídě (B nebo C), rozdíl v ceně nebude tak výrazný. Proto očekáváme přechod řady zákazníků zpět k bílému \"neekologickému\" papíru. Záleží ovšem i na ekologickém povědomí zákazníků, kteří jsou navíc z druhé strany řádně \"masírováni\" prodejci kopírek a tiskáren a servisními techniky, kteří zákazníky zastrašují vysokými náklady na opravy strojů při používání recyklovaných papírů.

4. Ano. Kromě kopírovacích papírů zůstanou v našem katalogu kancelářských potřeb pořadače, obálky, rozdružovače, archivační boxy a další recyklované výrobky.

Tomáš Brych
Per Partes

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Vyšší o 17 %.

2. Ani dnes není nikterak výrazný (bohužel).

3. Nabízet ano, pokud bude poptávka (jak říkal pan Klaus).

Ivan Janovský
Frances, a.s.

Zdroj: PRAHA (Arnika - Program Toxické látky a odpady)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů