Pátek, 19. dubna 2024

O sběru a lidech - ze sloupku PETCORE

Recyklace PET lahví - vše začíná různými systémy separovaného sběru: kerbside (odkládání v pytlích u chodníku), sběrové parky, kontejnery…a tak dále.
O sběru a lidech - ze sloupku PETCORE

Jestliže se seznámíme s používanými systémy v oblasti Evropy, rychle zjistíme, že neexistují dvě země, dokonce ani ne dvě města, kde by si zvolili stejnou metodu.
Pokud při výběru jednoho ze způsobů separovaného sběru se obec rozhoduje podle ceny, pak to jistě není jediné kritérium, které by mělo být vzato v úvahu. Hustota obyvatelstva, frekvence sběru, topografie města a kulturní zvyky obyvatel - to vše je třeba vzít v úvahu při výběru nejvhodnějšího systému v dané situaci.
Tak například vysoká hustota obyvatel je příznivější pro zvýšenou cenu systému sběru kerbside: bude sebráno více materiálu vzhledem k většímu počtu domácností (protože je tento typ sběru pro obyvatele velmi pohodlný) a spotřebitelé jsou proto ochotnější třídit svůj odpad.
Avšak v tomto případě je nutno organizovat sběr zcela pravidelně, protože hustěji obydlené oblasti mají méně volného skladovacího prostoru.
Je nutno vzít v úvahu rovněž topografii města. Svozová auta musí mít dostatek prostoru při pojezdech a sběru pytlů nebo na vyprazdňování kontejnerů, aniž by vznikaly dopravní zácpy.
Pokud jde o kulturní zvyklosti, jsou důležitější, než by si člověk myslel. Lidé zvyklí z mnoha historických důvodů nosit odpady do sběrových míst, budou v tom pokračovat i pro každý nový materiál. Naopak pro ty, u nichž je takový systém úplnou novinkou, budou vyžadovat dodatečné úsilí, což může vést k nižší efektivitě.
Rozhodujícím faktorem úspěšného sběru je ochota spotřebitelů separovat jejich odpad. To, co určitě podněcuje obyvatele ke sběru recyklovatelných materiálů je vědomí, že jejich snahy jsou přínosné a že recyklovatelné materiály jsou skutečně recyklovány! Pokud jde o PET láhve. je to snadné: nejenže jsou recyklovány na široký okruh výrobků, ale vyvinutím recyklační aplikace \"bottle to bottle\" (ze starých lahví nové) znamená pro obyvatelstvo fakt, že materiál není jen sbírán, ale zhodnocen a skutečně opětně recyklován na nové láhve.

Zdroj: PETRecycling - http://www.petrecycling.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů