Úterý, 16. dubna 2024

Zákon stanoví nízke poplatky za stavebný odpad, tvrdí Brečtan

Zákon stanoví nízke poplatky za stavebný odpad, tvrdí Brečtan

Nový zákon o poplatkoch za uloženie odpadov zavádza podľa občianskeho združenia Brečtan nízke ceny za stavebný odpad. \"V súčasnosti je to 10 korún za tonu, v roku 2004 to bude len koruna za tonu, postupne sa to bude zvyšovať, ale 10 Sk/t bude staviteľ platiť až v roku 2008,\" upozorňuje Peter Nováčik z Brečtanu. V krajinách Európskej únie (EÚ) sú poplatky podľa neho oveľa vyššie. Rovnako je to aj v susednej ČR, kde za tonu odpadu zo stavby zaplatia 200 českých korún a v roku 2008 až 400 korún.
Nováčik zároveň zdôraznil, že ťažba stavebných surovín negatívne ovplyvňuje životné prostredie. Ochranári podľa neho uprednostňujú používanie dreva pri stavbách aj preto, že je to obnoviteľná surovina. Drevo pri stavaní domov je populárne napríklad vo Švédsku, ktoré je známe podporou ekologických projektov a aktivít.
Zámerom ministerstva životného prostredie, ktoré zákon o poplatkoch za uloženie odpadov pripravilo, bolo práve ich zvýšením motivovať k recyklácii. Európska únia totiž predpokladá, že po roku 2007 už žiadne nové skládky odpadov nevzniknú. Poplatky sa v zákone, ktorý už schválil parlament, líšia podľa nebezpečnosti odpadov.

Zdroj: SITA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů