Pátek, 19. dubna 2024

Nebezpečný odpad končí z části na skládkách

Nebezpečný odpad končí z části na skládkách

Děčín - Část nebezpečného odpadu ze spotřebního zboží končí stále na skládkách směsného odpadu a nebo jej skladují lidé doma. Náměstek děčínských technických služeb Václav Svoboda tomu sice oponuje, ale prodejci mobilních telefonů a počítačů s ním nesouhlasí.
\"Nebezpečný odpad končí na skládce skutečně jen minimálně. Lidé využívají našich sběrných dvorů a speciálních boxů v obchodech,\" tvrdil včera Václav Svoboda z Technických služeb Děčín. Poznamenal, že počítače technické služby po jejich odevzdání recyklují.
Zadarmo odevzdat nebezpečný odpad zaručuje lidem městská vyhláška. \"Každý má možnost odevzdat tento odpad zdarma ve sběrných dvorech,\" vysvětlila Hana Karasová z odboru životního prostředí. Poznamenala, že ale pro právnické osoby stanovuje zákon povinnost najít si firmu, která má povolení od krajského úřadu na zacházení s tímto odpadem a té jej odevzdávat.
S tvrzením, že lidé jsou zodpovědní, ovšem nesouhlasí samotní prodejci spotřební elektroniky. Jednou z firem, která má speciální nádobu na staré baterie mobilních telefonů, je společnost BBS v obchodním domě Korál. \"Speciální nádobu tu máme hodně dlouho, ale sami od sebe k nám s baterií lidé přijdou jen málokdy,\" uvedl jednatel firmy Vladislav Naumovič. Poznamenal, že baterie většinou ukládají do nádoby sami, když si zákazníci kupují nový telefon a nechají u nich dosluhující. \"Myslím si ale, že tento odpad bohužel končí spíše na skládkách,\" řekl.
Stejný názor má i jednatel společnosti JCR na Kamenické ulici Jiří Rynda. \"Nebezpečný odpad tu skladujeme, ale spíše jsou to naše věci. Lidé k nám s ním nechodí,\" řekl. Podotknul, že lidé jsou zřejmě líní a nebo je jim to jedno, a tak končí spousta tohoto odpadu v koši. \"Určitě by pomohla nějaká osvěta,\" řekl.

Zdroj: Děčínský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů