Čtvrtek, 28. března 2024

Město ve svozu odpadu odmítá jednotnou platbu za osobu

Město ve svozu odpadu odmítá jednotnou platbu za osobu

Písek - Od začátku roku se ve městě zvýšily ceny za odvoz pevného domovního odpadu. Při týdenním svozu uživatel popelnice místo dosavadních 1368 zaplatí 1536 korun. U čtrnáctidenního svozu se roční cena zvyšuje ze 720 na 816 korun. Podstatně méně platí obyvatelé místní části Smrkovice, na jejímž území leží skládka Vydlaby. Do nové ceny se promítlo zvýšení DPH za naftu od ledna a za služby od května.
\"Pokud ke květnovému zdražení služeb nedojde, peníze občanům vrátíme. Kdybychom ale toto zvýšení do ceny nezahrnuli od začátku roku, těžko bychom peníze dodatečně vybrali. Pro město by to znamenalo propad kolem milionu tří set tisíc korun,\" vysvětlil ředitel Městských služeb Písek Jaroslav Herink.
Písek je jedním z mála měst, které za svoz komunálního odpadu nezavedlo jednotnou platbu za osobu. Občané platí poplatek za popelnici a frekvenci svozu. \"Výhodou tohoto systému je, že občané si mohou vybrat velikost popelnice a frekvenci svozu a tím ovlivnit výši poplatku,\" vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Písku Miloslav Šatra.
Poplatek za popelnici vede občany také k většímu třídění. Na území Písku mají k dispozici zhruba pět stovek kontejnerů na tříděný odpad, jejichž svoz platí město.

Zdroj: Českobudějovické listy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů