Pátek, 19. dubna 2024

Kyselina ze spaloven odpadu

Kyselina ze spaloven odpadu

Vznik chlorovodíku při spalování odpadu, jehož zdrojem jsou nejčastěji chlorované plasty, PVC s jeho kopolymery a halogeny požárně retardované plasty, přináší dva z velkých problémů spaloven komunálního odpadu. Jedním jsou emise ve spalinách, v SRN drasticky omezené novými německými předpisy TA Luft a 17. BISchV, a druhým jeho korozní účinky na materiály odsiřovacího zařízení, PDD/F filtru a komína. Problém se řeší instalací sprchové pračky za odprášením spalin.

Při sprchování se získává asi 10 % surová kyselina solná, jíž lze po úpravě zhodnotit jako prodejný výrobek. Německý ústav Clausthaler Umwelttechnik-Institut GmbH (CUTEC) vyvinul zařízení pro destilaci surové kyseliny solné a její absorbci se zvláštním zřetelem ke korozi konstrukčního materiálu a k tvorbě a odstraňování usazenin, které výrazně zkracují životnost a výkonnost zařízení.

CUTEC provozuje malé pilotní zařízení, na němž vyvíjí provozní technologii na výrobu kyseliny solné o požadované čistotě, optimalizaci procesu a minimalizaci spotřeby pomocných látek. Vývoj CUTEC byl v provozním měřítku ověřen na spalovně komunálního odpadu MVR Rugenberger Damm v Hamburgu.

ZDROJ: ODPADY

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů