Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nová vyhláška pro Prahu

Nová vyhláška pro Prahu

Pražský magistrát chystá novelu své vyhlášky, kterou se stanoví způsobu výběru finančních prostředků a poplatek pro zajištění shromažďování sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území Prahy.

Jako nejvhodnější způsob výběru poplatku za odpad byla vybrána varianta, která se osvědčila již v letech 2000, 2001 a 2003 - tedy výběr poplatku v závislosti na velikosti sběrné nádoby a frekvenci svozu. Nově je do vyhlášky zařazeno používání nádob na sběr odpadu o větších objemech - a to s obsahem 360 a 660 litrů. V některých případech bude také zvýšena frekvence svozu na 6x týdně a zvýší se sazby poplatku.

Hlavní město počítá s úhradou 5 % nákladů vynaložených na celoplošný svoz včetně nákladů na energetické využití a odstranění odpadu, což představuje roční dotaci ve výši kolem 30 mil. korun. Pokud by měla zůstat zachována dosavadní výše poplatku, musel by se zvýšit podíl Prahy na nákladech více než dvojnásobně.

Navržené zvýšení poplatku za odpad představuje zhruba 7 % oproti letošnímu roku a podílí se na něm nárůst jednotlivých vstupů souvisejících s celým procesem svozu a odstraňování směsného komunálního odpadu, zvýšené náklady na technologii čištění spalin ve spalovně, nárůst cen pohonných hmot v důsledku zvýšení spotřební daně a inflace.

ZDROJ: ODPADY

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů