Sobota, 20. dubna 2024

Boj s černými skládkami se modernizuje

Boj s černými skládkami se modernizuje

Mobilní telefon u nás má dnes již většina obyvatel. V Praze začala fungovat služba, která jich využívá v odpadovém hospodářství.

Občané Prahy 1 a Prahy 2 nyní mohou jednoduše prostřednictvím SMS odeslat ze svého mobilního telefonu informaci o tom, kde v jejich okolí vznikla černá skládka, nebyly vyvezeny popelnice nebo kontejnery tříděného odpadu, chybí posyp na namrzlé vozovce nebo dokonce nahlásit injekční stříkačky na dětském pískovišti. Službu SMS Connect provozovanou společností T-Mobile si aktivovala společnost KOMWAG, která zde zajišťuje technické služby.

Pro zřízení této služby postačí firmě jeden počítač s CD mechanikou a připojením na internet. Software dodávaný se službou zajistí přeposílání SMS do e-mailu zodpovědného pracovníka. Zároveň je odesláno odesílateli zprávy potvrzení o jejím příjmu. Zodpovědný pracovník se pak vysílačkou spojí s vozem zajišťujícím odvoz odpadu v příslušné lokalitě, který nepořádek odstraní. Občan, který odeslal zprávu s upozorněním, dostává také automaticky informaci, že byla černá skládka nebo jiný nedostatek napraven.

Vše probíhá velmi rychle, v řádu desítek minut, maximálně několika hodin. Polohu jednotlivých úklidových vozidel totiž neustále snímá informační systém řízený dispečerem. Ten má tak stálý přehled o vytíženosti vozů a je schopen operativně řídit zásah v dané lokalitě, případně zajistit nápravu.

\"Upozornění dostáváme denně, většinou se týkají černých skládek. Jsme však vděčni za veškeré informace o nepořádku v ulicích. Společně tak můžeme zajišťovat, aby naše okolí bylo upravené a čisté,\" říká k tomu Michal Pára, obchodně správní ředitel společnosti KOMWAG.

Služba SMS Connect nabízí uživatelům i další zajímavé způsoby využití. Obecní úřady mohou například jejím prostřednictvím informovat obyvatele o dění v obci, klienti si rychle a snadno sjednají určitou službu, např. pojištění, nebo lékaři pomocí SMS informují pacienty o termínu prohlídky.

ZDROJ: ODPADY

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů