Čtvrtek, 28. března 2024

Komu patří Ostramo?

Komu patří Ostramo?

Firma Traskorekta ukončila v areálu bývalé ostravské chemičky Ostramo provoz hydraulické bariéry, kterou zde provozovala zhruba měsíc. Firma uvedla bariéru do provozu v souvislosti se svým záměrem výstavby nové chemičky a zařízení na recyklaci odpadních olejů. Ve výstavbě však nemůže pokračovat, dokud se nevyjasní majetkové vztahy.

Chemičku Ostramo totiž ještě před bankrotem prodal jeho majitel Vítězslav Vlček společnosti Transkorekta, která patří jeho ženě. Jako zaměstnanec této firmy pak začal připravovat výstavbu nové továrny. Konkurzní správce Ostrama František Michalík v říjnu tento obchod zpochybnil a továrnu převzal do své péče. Pozemky v areálu, na nichž chce stavět Transkorekta, by podle něj měly patřit věřitelům Ostrama.

O tom, komu vlastně bývalé Ostramo patří, rozhodne soud. Dokud není o vlastnictví jasno, odmítá Transkorekta hydraulickou bariéru provozovat. Stejně tak ale nechce zajištění areálu převzít na svá bedra ani konkurzní správce Ostrama Michalík. V areálu je tak od soboty havarijní stav, který tu panoval několik let. Půda v areálu je prosycena ropnými látkami, neboť zde několik desítek let fungovala chemička bez dostatečné ochrany životního prostředí, situace se ještě zhoršila po povodních v roce 1997, kdy majitel Vlček nezajistil nádrže s odpadními oleji před vyplavením velkou vodou.

Konkurzní správce uvedl, že když zařízení dva roky v areálu nepracovalo, nestane se nic závažného ani teď. Navíc má podnik Povodí Odry stále připravené norné stěny, které mohou okamžitě nainstalovat, kdyby se po dešti nebo povodni dostaly oleje z areálu.

Odbor ochrany vod ostravského magistrátu vyměřil od roku 2001 Transkorektě již dvě stotisícové pokuty za to, že nezabezpečila Ostramo před znečišťováním okolí. Postihy za porušování předpisů by teď mohly teoreticky hrozit i věřitelům Ostrama. Dokud soud nerozhodne, komu vlastně pozemky na Ostramu patří, nebude jasné ani to, kdo je za zajištění areálu zodpovědný. Správce Michalík požádal soud o urychlení případu ve veřejném zájmu. Rozhodnuto bude zřejmě počátkem roku 2004.

ZDROJ: ODPADY

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů