Čtvrtek, 28. března 2024

EK žene státy k soudu za nezákonné nakládání s odpady

EK žene státy k soudu za nezákonné nakládání s odpady
BRUSEL - Evropská komise podala žaloby k Evropskému soudnímu dvoru (ESD) na několik členských států za to, že neplní legislativu EU týkající se odpadů, zejména že tolerují divoké a špatně řízené pozemní skládky, jež silně poškozují životní prostředí.

Tento tvrdý krok je ukázkou, že EK nebude váhat po 1. květnu zahájit sankční akce i proti novým členským státům, které mají vesměs s odpadovou politikou problémy. Žaloba k soudu se podává tehdy, když státy nezjednaly nápravu ani po dvou varovných upozorněních komise. Projednávání před ESD trvá až dva roky; pokud v té době nedojde k nápravě, lze pak státy na základě dalšího návrhu EK odsoudit k vysokým pokutám za každý další den neplnění předpisů.

Například v Itálii komise shledává nadále 4866 nezákonných nebo nesprávně řízených skládek, z nichž dvě třetiny nejsou nijak zabezpečeny proti unikání nebezpečných látek do půdy a podzemních vod. Země navíc nepřevzala evropskou definici odpadů, takže spousta věcí prostě není za odpady považována - například suť, drcené kamení, vybagrovaná zemina.

Španělská vláda se bude před soudem zpovídat kvůli ilegální skládce v Olveře poblíž Cádizu, odkud se jedovaté zplodiny dostávají do říčky Salado. Komise žádá, aby skládka byla uzavřena a sanována. Podobný požadavek, zatím bez žaloby, se týká velké divoké skládky u Corcubiónu v Galicii; zde španělské úřady slibují rychlou nápravu, zatím však není nic vidět.

Ve Francii komisi vadí, že její zákonodárství nepovažuje za odpad suť ze zbořenišť a stavenišť; bude to muset vysvětlit soudu, stejně jako nesprávný postup při likvidaci odpadních olejů. Divokých a špatných skládek napočítala EK ve Francii 1400; pokud nebudou rychle odstraněny nebo upraveny, bude se jich týkat příští žaloba.

Lucembursko pořád ještě nemá program sběru a likvidace předmětů a zařízení obsahujících polychlorované bifenyly. EK dnes upozornila, že zde již existuje pravomocný rozsudek ESD. Pokud se mu Lucemburk rychle nepodřídí, může se těšit na první pokuty.

Zdroj: Ekomail

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů