Čtvrtek, 18. dubna 2024

Děčín začne třídit tetrapakové obaly

Děčín začne třídit tetrapakové obaly

Děčín - Děčínská radnice se rozhodla třídit tetrapakové obaly. Tetrapak, papírový obal na nápoje, patří v současné době mezi jeden z nejpoužívanějších nevratných obalů a dosud velmi často končil ve spalovně nebo na skládce.

\"Všichni obyvatelé Děčína dostanou koncem ledna a během února přímo do domácností, do svých schránek oranžové pytle, které budou určené na třídění tetrapakových obalů,\"
řekla tisková mluvčí Městského úřadu v Děčíně, Romana Silvarová. Do pytlů musí lidé obaly dávat suché, čisté a bez zbytků potravin. Musí být sešlápnuté nebo rozříznuté.
V Děčíně je určeno 112 sběrných míst, kde budou lidé pytle odkládat. První sběr se uskuteční pátého dubna a bude se opakovat vždy první pondělí v měsíci.
\"Celá záležitost bude fungovat systémem v neděli odložím, v pondělí ráno se sveze. Svoz pytlů budou zajišťovat Severočeské sběrné suroviny, doplnila Silvarová. Až lidem pytle dojdou, mohou si dojít pro další na podatelnu do hlavní budovy Městského úřadu na Mírovém náměstí.

\"Věřím, že obyvatelé města berou ochranu životního prostředí vážně a že se k této nové aktivitě připojí. Kromě toho sběrem tetrapaku ušetří místo v popelnicích, a proto bychom se mohli vyhnout nežádoucímu nepořádku kolem sběrných nádob,\"
řekl místostarosta Ladislav Gregor.
Lidé v Děčíně nápad radnice chválí. Mnohé totiž zatím vůbec nenapadlo, že i papírové obaly od nápojů lze třídit.
\"Je to výborný nápad. Krabice mi totiž zabíraly místo v odpadkovém koši. Raději jsem je dávala vedle a pak je vyhodila najednou,\" řekla Eva Kovářová z Děčína.

Zdroj: Děčínský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů