Sobota, 20. dubna 2024

Lhenice bojují s nebezpečným odpadem

Lhenice bojují s nebezpečným odpadem

Lhenice - Přes osm let se táhne kauza ohledně skládky nebezpečného odpadu, která byla do katastru obce Lhenice na Prachaticku navezena z obalovny v Milevsku.
Uložená halda zeminy, která obsahuje karcinogenní látku PCB podléhající zvláštnímu režimu lidvidace, trápí od roku 1995 nejen obyvatele Lhenic, ale i Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP).
Vidina, že se celý případ, ve kterém figuruje několik trestních oznámení, v co nejkratší době vyřeší, je momentálně asi v nedohlednu. \"Bohužel firma, která měla zajistit likvidaci nebezpečného odpadu, je v konkurzu, tudíž nemáme šanci uložit sankci či zajistit nápravu. Každý měsíc však lokalitu monitorujeme, aby se nebezpečné látky nedostaly mimo areál,\" řekl včera hlavní inspektor českobudějovické ČIŽP Ladislav Krátký.
Celou záležitost několik let vyšetřuje prachatická policie. Její mluvčí Dagmar Mrázová však včera uvedla, že bližší informace k případu je schopna uvolnit až dnes.
Právě práce policie je v této kauze trnem v oku ekologům. Jaroslava Brožová z Jihočeských matek soudí, že nekoná pružně. Navíc naznačila, že mj. hrozí riziko přenosu PCB do potravinového řetězce. \"Vzhledem k tomu, že je skládka pod širým nebem a při deštích jsou škodliviny vyplavovány na pole, které se snižuje k rybníkům. I v něm testy prokázaly přítomnost PCB. Místní lidé poukazují i na skutečnost, že se do lokality chodí pást zvěř,\" vysvětlila Brožová.
Ekologové se navíc obávají, že pokud nebude kauza i nadále medializována, celý případ vyšumí do prázdna.
Možné východisko, které se podle ČIŽP nabízí, je soukromý investor, který by měl o lokalitu zájem. \"Řešení celého problému ale pravděpodobně zbude na stát. Včetně finančního krytí a poctivého výběrového řízení,\" konstatoval Krátký.
Obdobně se vyjádřil i starosta Lhenic Vlastimil Čech. \"Stát poskytl peníze na likvidaci firmě, která je v konkurzu, tak by měl pomoci i teď. V každém případě se obrátíme s prosbou o pomoc na ministra životního prostředí,\" uzavřel.

Zdroj: Českobudějovické listy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů