Čtvrtek, 28. března 2024

Kdo netřídí, bude víc platit

Kdo netřídí, bude víc platit

Jak co nejlépe nakládat s odpady se radili v úterý starostové obcí a měst Moravskotřebovska a Jevíčska.

Moravská Třebová - Na téma existence a budování sběrových dvorů (SD) v mikroregionu hovořilo jedenáct starostek a starostů s manažerkou svazku obcí Renatou Šedovou a zástupci firmy Liko.

\"Situaci musíme začít řešit v souvislosti s návazností na plán odpadového hospodářství České republiky, který osahuje závazné ukazatele převzaté z evropských směrnic,\" upozorňuje Šedová. Počítat je podle jejích slov také nutno s tím, že do roku 2008 je plánována životnost skládky v Březince.
\"Vloni se našla v okrese další lokalita, kde jsou potřebné skládkové prostory, nyní se pro Kamennou Horku vypracovává studie,\" uvádí Šedová.

Recyklovat, co se dá

Na skládku by se ovšem měl dostat až odpad, který nelze recyklovat. S jeho tříděním začínají obyvatelé už v domácnostech separováním jednotlivých známých skupin papír - plasty - sklo, na které jsou ve městech a obcích přistaveny kontejnery. S rozměrnějším odpadem musejí občané buď na sběrový dvůr (SD), nebo na vesnicích čekat na přistavení velkoobjemových nádob, při kterém je občan odkázán na jarní a podzimní termín.
Situaci by mohlo napravit budování sběrových dvorů přímo v obcích.
\"Zde by docházelo k dotřídění komunálního odpadu a jeho úpravě, zbyl by jen nerecyklovatelný. Pro sběrový dvůr by nemělo být problémem ani rozebrání vraku osobního auta,\" míní Šedová. Podle zástupců Lika by mohl být součástí SD i krytý provoz na způsob bazaru.
\"Pro jednoho životnost předmětu skončila, pro druhého by ještě měl užitek a věc by mohla sloužit dál,\" mínili zástupci Lika. SD by byly konečnou stanicí i pro zelený odpad, kterého je v obcích s poklesem chovu zvířat stále více.
\"Obec má ze zákona vytvářet prostor pro ukládání zeleného odpadu,\" upozornila Šedová.
Města a část obcí, v nichž SD již fungují, mohou uvažovat o jejich rozšíření. Ceny za likvidaci nerecyklovatelných odpadů ve spalovnách budou totiž stále vyšší a tak se sídla budou snažit o jejich co nejzevrubnější třídění. Začít s ním mohou i tam, kde zatím sběrové dvory nemají.

Doba dvorům nahrává

Současné období, v němž vzniká krajský a nižší stupeň plánu odpadového hospodářství, těmto aktivitám napomáhá.
\"Finančně by pomohly obcím dotace či státní fond životního prostředí. Teď je důležité rozhodnout se, jakým způsobem u nich chtějí jít v odpadovém hospodářství do budoucnosti. A to bychom potřebovali vědět do konce února, ať stihneme nezbytné žádosti a projekty na sběrové dvory podat co nejdříve a dotace na ně můžeme začít čerpat už letos,\" uzavírá Šedová.

Zdroj: Noviny Svitavska

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů