Čtvrtek, 28. března 2024

Brusel nákladně investuje do projektu podzemních skladišť

Brusel nákladně investuje do projektu podzemních skladišť

Belgie, která každoročně vyprodukuje kolem tisíce kubíků mírně radioaktivního odpadu, sto kubíků středně a několik dalších kubíků vysoce radioaktivního, od poloviny 70. let zkoumá skladovací možnosti v podzemí. Jde zejména o odpad s dlouhým poločasem rozpadu. Projekt financuje Evropská komise.
\"Pro to, co zbude po jaderné reakci, se nabízí dvojí řešení,\" vysvětluje Pierre Verbeke, pracovník belgické společnosti pro jaderná paliva. \"Buď se při recyklaci z plutonia a uranu vytváří nový typ paliva k dalšímu použití v elektrárnách, nebo se vše považuje za odpad, který se uzavře do zvláštních kontejnerů a pohřbí v zemi.\"
Za čtyřicet let se v Belgii nashromáždilo přes dva tisíce tun odpadu. Obsahuje ovšem látky s výrazně odlišnými poločasy rozpadu: u kobaltu pět let, u plutonia 24 tisíc let. Čtyřicet procent nejnebezpečnějšího odpadu se už dvacet let ukládá do podzemí. Zbytek do 98 speciálních budov na povrchu.
Téměř 500 tun bylo vyčleněno k recyklaci ve speciálním závodě v Desselu asi 50 km východně od Antverp. Další množství se zpracovává ve francouzském La Hague. \"Gram recyklovaného plutonia vyprodukuje takové množství energie, na jejíž výrobu by se spotřebovala tuna nafty,\" obhajuje recyklaci Verbeke.
To, v jakých terénech lze odpad nejbezpečněji skladovat, se snaží zjistit pracovníci podzemní laboratoře v Mol na severovýchodě Belgie.
Sledují zejména změnu chování horniny v přítomnosti jaderného odpadu, byť umístěného v silném ochranném obalu.
Podobné tři laboratoře působí od konce 90. let i ve Francii na vytipovaných místech budoucích podzemních jaderných skládek. První odpad by se do nich mohl začít ukládat za dvacet let.

Zdroj: Právo

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů