Pátek, 29. března 2024

Z rozkladové komise (10/2003)

Odpovědnost za odpad odložený na místech, která k tomu nejsou určena a jehož původce není znám (V/121)
Z rozkladové komise (10/2003)

§ 79 odst. 1 zák. č. 185/2001 Sb. o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Podle ust. § 79 odst. 1 písm. e) zák. č. 185/2001 Sb. o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, postupuje obecní úřad obce s rozšířenou působností i v těch případech, že mu osoba, která protiprávně odložila odpad, není známa.

Odůvodnění:
Pokud zákon č. 185/2001 Sb. stanoví, že obecní úřady obcí s rozšířenou působností mohou zajistit na náklad odpovědné osoby ochranu lidského zdraví a životního prostředí, hrozí-li jejich poškození, pak tím možnost učinit příslušné opatření není vyloučena ani v případě, že tato osoba (původce odpadu) známa není. Obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností vznikne takto pohledávka vůči neznámé osobě.
Vzhledem k tomu, že zákon č. 185/2001 Sb. nepřevzal ustanovení § 3 odst. 7 předchozího zákona o odpadech č. 125/1997 Sb., nelze dovodit že by povinnost odstraňovat odpad, jehož původce není znám, přešla na vlastníka nemovitosti, na níž je tento odpad umístěn.
Povinnost odstranit odpad na své náklady by pro vlastníka musela být v textu zákona stanovena výslovně. Vyplývá to především z ust. čl. 11 odst. 4 Listiny základních práv a svobod, jakož i z ustanovení jejích čl. 2 odst. 2, 3 a čl. 4 odst. 1 a dále z čl. 2 odst. 3 a 4 Ústavy ČR. Vlastník popř. uživatel pozemku je však povinen udržovat na pozemku čistotu a pořádek tak, aby nebyl narušen vzhled obce a v případě, že tak nečiní, může být postižen pokutou podle ustanovení § 58 odst. 2 zákona č. 128/2001 Sb., o obcích.
V případě, že by odpad ohrožoval kvalitu povrchových nebo podzemních vod, resp. jiných součástí životního prostředí, přichází v úvahu i aplikace § 42 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách, resp. jiných příslušných složkových zákonů.

Zdroj: Věstník MŽP 11/2003

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů