Pátek, 19. dubna 2024

Vlastníka skládky určí soud

Vlastníka skládky určí soud

Plzeň/Ledce - Do patové situace kolem nebezpečné skládky komunálního i průmyslového odpadu v Ledcích na severním Plzeňsku bude muset vnést světlo až soud. Ten by měl určit, komu vlastně skládka patří a kdo by měl zaplatit její likvidaci. Hlavně to je důvod, proč se ke skládce nikdo nehlásí.
Soud v brzké době osloví plzeňská radnice, která chce dokázat, že město Plzeň ke skládce nemá a nemělo žádný majetkový vztah.
\"Správní žaloba na určení vlastnictví je již připravena. Nyní čekáme jen na získání jednoho rozhodnutí,\" uvedl právník magistrátu Petr Vágner. Podle něho se město o skládku jen v určitou dobu staralo prostřednictvím své firmy. To prý ale neznamená, že skládka mu patří a že by ji mělo zabezpečovat a sanovat.
Přesně to po radnici chce Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Před dvěma roky nařídila rekultivaci a sanaci, v současné době se hovoří o monitoringu a odčerpávání skládkových vod.
\"Na radnici se obracíme kvůli tomu, že město je původcem a největším zásobitelem skládky,\" uvedl hlavní inspektor ČIŽP Zbyněk Sevelka. Město se prý nemůže zbavit odpovědnosti, i když se ohání argumentem, že skládka není zapsána v katastru nemovitostí, a vlastně tedy ani neexistuje.
\"Vše, co tam je, pokud tam něco je, patří k půdě,\" řekl již dříve šéf právního odboru magistrátu Milan Duda a naznačil, že sanaci by měl provádět vlastník pozemku. Tím je od dubna loňského roku kladenská firma Reso, která se zabývá odpadovým hospodářstvím. Pozemek získala od státu zadarmo, protože je schopna jej sanovat. Podle jednatele Resa Antonína Merhauta by likvidace skládky stála 240 milionů korun a měl by se na ní podílet i vlastník. Kdo jím je, se ale zatím neví.
Odborníci přitom varují, že by rozhodnutí mohlo také přijít pozdě. Riziko kontaminace okolí se totiž každým měsícem zvyšuje, a zvláště když je deštivo nebo taje sníh. Nebezpečná je především skládková voda, která by se vyplavením dostala do prameniště boleveckých rybníků a mohla silně narušit unikátní ekosystém. K úniku skládkové vody přitom prý není daleko. Že k tomu nedošlo už loni, mohou podle odborníků Plzeňané děkovat hlavně mimořádně suchému létu.

Zdroj: Plzeňský deník
Autor: JIŘÍ KOKOŠKA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů