Pátek, 19. dubna 2024

Získávání drahých kovů z roztoku

Odstraňování stále rostoucího množství elektronického odpadu představuje technologický problém.
Získávání drahých kovů z roztoku

Znovuzískávání vzácných kovů jako je zlato, palladium, stříbro, ale též dalších kovů, včetně toxických )měď, olovo) je vyřešeno, pokud jsou tyto kovy v roztoku. Například u odpadních roztoků z elektronického pokovování lze těžké kovy získat tím, že roztok projde reaktorem, který obsahuje elektrody. Ionty kovů se pak usazují jako kov na katodě rychlostí, danou proudem podle Faradayova zákona. Z katody je lze odebírat a recyklovat.

Takový systém získávání kovů za použití elektrického proudu vyžaduje, aby kovy byly před svým usazováním na elektrodě k rozpuštěném stavu. Na Imperial College (GB) vyvinuli zařízení, které v jediném kroku umožní, aby se kovy rozpustily z rozřezaných částí tištěných spojů z motherboardů, grafických karet a podobných součástí vyřazených osobních počítačů i jiného elektronického zařízení. Podstatou je, že se k prvnímu elektrochemickému reaktoru připojí druhý vyluhovací.

V tomto vyluhovacím reaktoru se rozpouštějí kovy, které jsou součástí rozdrceného odpadu, v roztoku chloru. Chlor se vytváří na anodě eletrochemického reaktoru, který převádí elektrickou energii na energii chemickou. Atomy kovů se rozpouštějí jako rozpustné ionty v průběhu oxidace chlorem, která získává tyto elektrony za vytváření iontů chloru, které jsou přenášeny k anodě. Ionty kovů se přenášejí na katodu elektrochemického reaktoru, získávají elektrony a usazují se jako pevný kov pro následnou recyklaci.

Proces zahrnuje vkládání rozdrcených elektronických odpadů, přívod elektrické energie a znovuzískávání kovů a materiálů, z nichž byly kovy odstraněny. Chemický proces pouze umožňuje, aby se kovy přesunuly z odpadu na katodu, přičemž chlor je recyklovatelné médium. V laboratorních podmínkách bylo dosaženo 100 % znovuzískání kovů při nákladech na elektrickou energii mezi 10-15 pencemi (GB) na kilogram. Za den se v laboratorním zařízení podařilo získat 10 kg hodnotných kovů. Připravuje je poloprovozní zařízení, které by mělo zpracovávat 100 kg elektronických odpadů denně.

ZDROJ: ODPADY

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů