Čtvrtek, 25. dubna 2024

Aby Češi víc třídili, vznikla kampaň \"Nebuďte líní: Třiďte odpad\"

Aby Češi víc třídili, vznikla kampaň \"Nebuďte líní: Třiďte odpad\"
PRAHA - Jestliže Češi chtějí dostát svým závazkům k EU, budou muset začít víc třídit odpad. Země totiž slíbila, že ke konci roku 2005 bude recyklovat 52 procent obalů, k tomu je ale nutné použité obaly jako tříděný odpad od lidí vůbec vybrat. Podle statistik společnosti Eko-kom, která je za splnění závazku odpovědná, ale růst třídění odpadů v minulém roce zpomalil. Společnost proto nechala připravila kampaň \"Nebuďte líní: Třiďte odpad\", její první spoty odvysílá v neděli Česká televize.

Pro splnění požadavků EU musí podle propočtů expertů vzrůst počet třídících Čechů ze současných dvou třetin na tři čtvrtiny do konce příštího roku. V roce 2008 pak bude muset do popelnic na papír, sklo a plasty nosit odpadky víc než 85 procent Čechů. V současnosti připadá na průměrného obyvatele necelých třicet kilogramů vytříděného odpadu, za čtyři roky to má být o deset kilogramů víc.

Mezi lety 1999 a 2002 rostlo množství vytříděného odpadu v průměru o 37 procent ročně, a to díky rozšiřování sítě jeho sběru a rostoucí ochotě občanů třídit. Během minulého roku se ale růst zpomalil pouze na 11 procent přesto, že investice do rozšíření počtu sběrných míst byly vyšší než v předchozích letech. Třetina Čechů, která netřídí, podle šetření zadaného Eko-komem tvrdí, že tak nečiní kvůli tomu, že kontejnery jsou příliš daleko nebo nemají na třídění čas a místo. Průměrná vzdálenost sběrného místa od jejich domova je přitom podle průzkumu 170 metrů. \"Kampaň má proto přesvědčit třetinu Čechů, kteří netřídí, aby nebyli líní,\" řekla ke kampani mluvčí Eko-komu Hana Hradní.

Akce je rozplánovaná na tři roky a v neděli odstartuje odvysíláním prvních spotů na prvním programu České televize. Letos má kampaň agentury Euro RSCG New Europe, na které spolupracoval režisér Vladimír Michálek, přilákat k třídění odpadů co nejvíce lidí. Příští rok se bude orientovat na zlepšení kvality tříděných složek a v roce 2006 bude třídící Čechy utvrzovat ve správnosti jejich postoje.

Eko-komu platí firmy na základě smluv za to, že splní jejich povinnosti týkající se zpětného odběru obalů, tedy za ně odpad vybírá a zajišťuje jeho recyklaci. Prostřednictvím Eko-komu tak podniky spolufinancují náklady obcí na tříděný sběr. Ke konci roku bylo do systému zapojeno 20.200 podniků, které na trh uvedly 94 procent obalů, a 4200 obcí, což představuje 92 procent populace. Hradecká nepřipouští, že by se Eko-komu nemuselo potřebný podíl odpadu do roku 2008 od lidí vybrat. Kdyby se tak přece jen stalo, ministerstvo životního prostředí by firmě odebralo autorizaci k činnosti.

Zdroj: eKOLOGIE

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů