Pátek, 29. března 2024

Od februára sa zvyšujú platby za ukladanie odpadu na skládky

Od februára sa zvyšujú platby za ukladanie odpadu na skládky

Od 1. februára sa zvyšujú platby za ukladanie odpadu na skládky. Do platnosti vstupuje zákon o poplatkoch za uloženie odpadov.

Platby sa budú určovať podľa druhu uloženého odpadu. Inak budú stanovené poplatky za inertný, špeciálny, nebezpečný či ostatný odpad. V rámci komunálneho odpadu sa bude prihliadať na to, koľko zložiek je z neho vytriedených. \"Čím viacej sa vyseparuje, tým bude poplatok nižší,\" zdôraznil minister životného prostredia László Miklós.

Rezort musel pristúpiť k tomuto kroku, lebo Európska únia, ktorej členom sa stane Slovensko v máji, nepočíta od roku 2007 s budovaním nových skládok. Do popredia sa tak musia dostať iné spôsoby zneškodňovania odpadov - separovaný zber, recyklácia a podobne.

Podpredsedníčka Združenia miest a obcí Slovenska Viera Krakovská uviedla, že do roku 2010 musí každá obec zaviesť triedený zber. Inak bude za tonu odpadu platiť až 300 korún. Pripustila, že prvotné náklady na separáciu sú vysoké, ale obci sa vrátia. Prostriedky ušetrí za odvoz komunálneho odpadu, ktorý nebude musieť vykonávať tak často. Pomocnú ruku podáva obciam neštátny Recyklačný fond, ktorý prispieva obciam na separovaný zber.

Dopad normy na obyvateľstvo bude 325 miliónov korún, čo predstavuje ročne okolo 65 korún na osobu. Príjmy z poplatkov za uloženie odpadov na skládku alebo odkladisko budú príjmom obce alebo ich dostanú vyššie územné celky (VÚC). Použiť sa majú na aktivity v odpadovom hospodárstve, ktoré povedú k obmedzeniu vzniku odpadov a k ich zhodnoteniu.

Do roku 2006 budú poplatky rozdelené medzi obce a VÚC rovnako. V období od 2007 do 2008 by 30 percent malo ísť obciam a zvyšných 70 percent VÚC. Očakáva sa, že pri postupnom zvyšovaní poplatkov pribudne do rozpočtu VÚC v roku 2008 vyše pol miliardy Sk.

Vzhľadom na deficit sankcie za nesplnenie povinnosti poplatníka uhradiť platby za uloženie odpadu, poslanci presadili, že obvodný úrad alebo Slovenská inšpekcia životného prostredia mu budú môcť uložiť pokutu od 50 tisíc do 500 tisíc Sk.

Zdroj: ekomail.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů