Středa, 24. dubna 2024

Spalovna na Šibáku zastavila provoz

Spalovna na Šibáku zastavila provoz

Lysá nad Labem - Neustále diskutovaná spalovna nebezpečných odpadů v Lysé nad Labem bude ještě asi měsíc kvůli údržbě mimo provoz. Žádný zásah do technologie, kterého by se mohli obávat ekologičtí aktivisté, se podle vedoucího spalovny Jiřího Málka nechystá a není k němu ani důvod.

\"Žádné vylepšení technologie není nutné, poslední naměřené hodnoty byly hluboko podlimitní,\" uvedl Málek. Skutečnost, že spalovna při zatím posledním, zářijovém, měření splnila limity s velkou rezervou, potvrdila mluvčí České inspekce životního prostředí Eva Rolečková i tajemník lyské radnice Miloš Dvořák.

\"Naměřené hodnoty byly na třetině evropského limitu,\" řekl Dvořák. Spalovna pro letošní rok podle Málka plánuje dlouho odkládanou dostavbu sila na popílek, skladu s chladícím boxem pro nemocniční odpad a nové stáčiště kapalných odpadů. Stavět se má začít ve chvíli, kdy vlastník spalovny, firma BDW Line, získá nezbytná povolení. Připraven je podle vedoucího také projekt na instalaci nového měřícího zařízení, které spalovnám nařizuje zákon. Ekologičtí aktivisté, kteří proti spalovně protestují už několik let, vyvolali \"dioxinovou mánii\" v Lysé nad Labem v loňském roce tvrzením, že hospodářská zvířata chovaná v Lysé jsou zamořena dioxiny a obyvatelům města hrozí zdravotní problémy. Za původce zamoření města toxickými látkami označili spalovnu nebezpečných odpadů, která stojí asi kilometr za městem na vrchu Šibák. Ve čtvrtek se v lyském zdravotním středisku uskutečnily odběry krve patnácti mužů, kteří se dobrovolně přihlásili na výzvu radnice. Testy napoví, jak je zdraví lidí a životní prostředí v Lysé nad Labem zatíženo toxickými látkami. Výsledky a závěry studie budou známy v polovině dubna. Ekologům se ovšem nelíbí, že studie neprokáže případný zdroj škodlivin.

Zdroj: Nymburský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů