Pátek, 19. dubna 2024

Čističku se snad podaří zlikvidovat na jaře

Čističku se snad podaří zlikvidovat na jaře
Košťany - Výstavba nové kanalizační sítě v Košťanech je téměř kompletně dokončena.

\"Některé rodinné domy nejsou ještě na síť připojeny tak, jak bychom si představovali. Určité věci je potřeba doladit,\" říká starosta města František Voháňka.
Funkčnost nové kanalizační sítě je nadále podrobována zkušebnímu provozu.
\"Zatím se zásadní komplikace nevyskytly,\" konstatuje starosta.
Jediným problémem, který v této souvislosti trápí vedení radnice, je nefunkční čistička odpadních vod ve Střelné. Tu se totiž navzdory plánům ještě nepodařilo zlikvidovat, přestože město je již delší dobu napojeno na čističku v Bystřanech.
Možná se ale co nevidět zdlouhavá procedura dočká konce. V nejbližší době by podle Voháňky měla být vybrána firma, která likvidaci provede. S demolicí by se tak mohlo začít už na jaře.
Výstavba kanalizace na území města byla financována sdružením prostředků z dotace státního fondu životního prostředí a Severočeké vodárenské společnosti. Celková investice neměla překročit částku padesáti milionů korun. Starosta však připouští, že se výstavba prodražila.

\"Původní projekt byl zpracován jinak než se nakonec ukázalo být nutné realizovat. Došlo k celé řadě změn, a to především co do počtu navýšení provedených stok a přípojek. Museli jsme za pochodu řešit několik nepředvídatelných problémů,\" uvedl před časem Voháňka, aniž by upřesnil, o jakou částku narostl původní rozpočet.
Následky výstavby kanalizace jsou na mnoha místech ve městě stále patrné, zejména při pohledu na rozbité povrchy komunikací. První kroky k nápravě učinila radnice už v loňském roce.
\"V postupné renovaci povrchů vozovek a chodníků budeme pokračovat také v letošním roce,\" slibuje košťanský starosta.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů