Středa, 24. dubna 2024

Třídící linka bude od poloviny roku ve zkušebním provozu

Třídící linka bude od poloviny roku ve zkušebním provozu

Písek - Na společném jednání se sešli představitelé dvou sousedních měst - Písku a Strakonic a společnosti Odpady, kteří se seznámili s postupem prací na stavbě linky na dotříďování odpadu. Linka bude stát jedenadvacet milionů korun, z toho čtyřicet procent je půjčka, čtyřicet procent nevratná dotace ze Státního fondu životního prostředí a zbytek dofinancují města Písek a Strakonice.
Společná dotříďovací linka se staví na skládce Vydlaby ve Smrkovicích. V současné době je zde již odtěžená zemina, přesazená zeleň a připravuje se betonáž. Předmětem jednání byly i vícenáklady ve výši 600 000 korun, na kterých by se obě města měla podílet rovným dílem. Tyto vícepráce budou zástupci obou měst sledovat jednou za čtrnáct dní na společných kontrolních dnech a projednávat je budou rady. Po skončení stavby se celkovými změnami ve financování budou zabývat zastupitelstva Písku a Strakonic.
\"Postup prací odpovídá tomu, aby v květnu nebo nejpozději v červnu mohl být na dotříďovací lince zahájen zkušební provoz. Jednáme s úřadem práce o zaměstnání lidí se změněnou pracovní schopností, případně o zřízení chráněné dílny,\" informoval vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Písku Miloslav Šatra.
Na lince se budou třídit všechny druhy plastů, tedy nejen PET lahve, ale také tvrdé plasty a fólie. Dále všechny druhy papíru, to znamená kartony, noviny, časopisy a směsový papír.

Místo na skládku znovu do oběhu
Ani do současné doby plasty a další tříděný odpad v kazetě skládky Vydlaby nekončily. Pokud je ovšem občané vytřídili a neházeli je do kontejnerů na pevný domovní odpad. Obsah kontejnerů na plasty putoval do dotříďovací linky v Gregorově ulici, kde se ručně třídil. Městské služby Písek tady vytvořily místa pro lidi z evidence úřadu práce a také pro zdravotně postižené občany.
Mnozí obyvatelé Písku si jistě všimli, že z Gregorovy ulice dotříďovací linka zmizela. \"Plasty a další odpad se ale třídí dál. Od prosince městské služby linku přestěhovaly do bývalé žampionárny v Hradišťské ulici, takže tříděný odpad se rozhodně na skládku nevozí,\" ujistil včera Šatra.
Město Písek každoročně prodá různým firmám k recyklaci a dalšímu zpracování téměř sto čtyřicet tun tříděného plastového odpadu, který by jinak skončil ve skládce Vydlaby. Vedle výtěžku z prodeje vytříděných plastů ještě společnost EKO - KOM vyplácí městu nemalé částky. V loňském roce to bylo kolem milionu korun.

Zdroj: Listy Písecka

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů