Pátek, 29. března 2024

ICKM zklamalo. Mělo by nechat sanaci skládky na schopnější firmě

ICKM zklamalo. Mělo by nechat sanaci skládky na schopnější firmě

PRAHA – Za dobu delší než jeden a půl roku nebyla schopna italská společnost ICKM zabezepečit skládku nebezpečných odpadů v Pozďátkách na Třebíčsku proti únikům toxických látek. Sdružení Arnika proto ICKM vyzvala, aby zanechala svých aktivit v Pozďátkách a předala skládku jiné firmě, která by konečně zastavila vytékání kyseliny sírové do životního prostředí.

„Skládku je třeba dát do pořádku co nejdříve. Pokud by se například protrhla neopravená krycí fólie, došlo by k dalšímu masivnímu úniku kyseliny sírové a těžkých kovů do okolí. Firma ICKM ale zatím není schopna předložit ani projekt sanace k posouzení v procesu EIA,“ uvedl Ing. Milan Havel ze sdružení Arnika.

„Vyzýváme Vás, abyste skládku  předali či prodali takovému  subjektu, který zajistí její rychlou sanaci, aniž by měl v úmyslu skládku dále provozovat. Vaše snaha vybudovat v Pozďátkách  novou, větší skládku termín sanace prodlužuje. Splňte proto svůj slib místnímu obyvatelstvu, že v případě jeho nesouhlasu od vybudování skládky upustíte a nepůjdete do nepřátelského prostředí. Přiznejte si, že jste podcenili legislativní podmínky v ČR pro Vámi navržený postup, i když jste na tyto podmínky byli upozorněni,“ píší ve své výzvě Ing. Milan Havel a Miloslav Vyskočil, zástupci sdružení Arnika a sdružení Pozďátky bez jedů.  „Ukončete své působení v této lokalitě!,“ zdůrazňují.

Kontakty na sdružení kritizující aktivity ICKM:

·        Sdružení Arnika – Ing. Milan Havel – 222 781 471

·        Sdružení “Pozďátky bez jedů” - Ing. Bobek Bohumil - mobil: 777 650 200

·        Sdružení “Karlštejnská cesta” - Michaela Nemannová - mobil: 602 614 122

“Sdužení pro záchranu krajiny” - Ing. Arch. Jaroslav Beneš - 608 451 658

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů