Pátek, 19. dubna 2024

Likvidace odpadů v loňském roce skončila schodkem

Likvidace odpadů v loňském roce skončila schodkem
Žandov - Nelehký úkol čeká v nejbližší době zastupitelstvo města Žandov. Bude připravovat změny ve vyhlášce o sběru komunálního odpadu. A s největší pravděpodobností to nebudou změny nikterak příjemné.
\"Oblast sběru a likvidace komunálního odpadu je velmi citlivá, ale také velmi zásadní, co se týče financí. Ať už se jedná o finance občanů, tak i o finance města, nebo obce,\" potvrdil starosta Žandova Karel Nápravník.
Zastupitelstvo Žandova má nyní k dispozici vyhodnocení oblasti odpadů za celý rok 2003. Podle starosty to není čtení právě radostné. \"Na základě hodnocení je patrné, že likvidace odpadů nás v Žandově stála zhruba o tři sta tisíc korun více, než jsme původně rozpočtovali. Je to dost citelný zásah a situace takhle zůstat nemůže,\" konstatoval nepříliš vesele Karel Nápravník.
Zastupitelé nyní připravují podklady, na základě kterých se rozhodnou, jak s odpady v Žandově dál. \"Z výsledků loňska je jasné, že bude muset dojít k navýšení poplatků za svoz a likvidaci komunálního odpadu. Také budeme muset přehodnotit postoj města,\" poznamenal starosta. Cesta k vylepšení situace ale podle starosty je. \"Určitě by pomohla větší ukázněnost občanů v odpadové politice. Mám tím na mysli například větší podíl tříděného odpadu, čímž by se snížil počet vyvážených popelnic. To s sebou logicky nese úspory nákladů a méně drastický dopad na peněženky lidí při placení poplatků. Ekologické hledisko a šetření životního prostředí jde s tímto krokem ruku v ruce,\" dodal ještě starosta.
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů