Pátek, 29. března 2024

Tetrapaky nemusejí končit na skládkách

Tetrapaky nemusejí končit na skládkách
Turnov - Nápojových krabic, tzv. tetrapaků, ve kterých se v posledních letech prodává mléko, vína nebo džusy, neustále přibývá. Aby jich nekončilo v popelnicích čím dál tím více, přišla před rokem turnovská radnice s novou iniciativou. Je jím hromadný svoz tetrapakových kartonů, které mohou občané ukládat ve speciálních pytlích k nádobám na separovaný odpad.
Využití pak nacházejí v papírenském nebo stavebním průmyslu. \"Prodej nápojů v tetrapakových obalech se rok od roku rozšiřuje. Protože určitě není žádoucí, aby tetrapaky končily s ostatním komunálním odpadem v popelnici a následně na skládce, chceme všechny občany požádat o spolupráci při jejich třídění. Na odboru životního prostředí jim zdarma poskytneme oranžový pytel, do kterého mohou obaly sbírat. Ten už pak stačí vždy poslední neděli v měsíci uložit k nádobám na tříděný odpad, rozmístěným po městě,\" uvedla vedoucí OŽP Miloslava Šípošová s tím, že tetrapaky by měly být vypláchnuté, osušené a sešlápnuté.
Jak doplnil Zbyněk Báča, vedoucí odpadového hospodářství Technických služeb Turnov, svoz probíhá vždy v pondělí po poslední neděli v měsíci. Svozová trasa vede kolem míst se separačními nádobami, a proto by neměli občané pytle odkládat u svých domů. Vytříděný odpad přijímají i sběrné dvory. Nového způsobu sběru kartónových obalů obyvatelé Turnova zatím nevyužívají na sto procent.
\"Občané se s ním zatím blíže seznamují, protože běží asi rok a ještě se úplně nedostal do všeobecného povědomí. Věříme, že se to zanedlouho zlepší,\" dodal Báča. Podle jeho slov bylo v lednu svezeno asi 30 kilogramů tetrapaků. Tetrapakový odpad je po vytřídění odvážen do papíren v Bělé pod Bezdězem, kde se z něj vyrábějí papírová vlákna. Další možností využití je jeho rozdrcení a přeměna na izolační stavební desky.
Zdroj:Turnovský a semilský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů