Úterý, 16. dubna 2024

ODS v roce 1999 hlasovala proti dovozu odpadků – musí jej odmítnout také nyní

ODS v roce 1999 hlasovala proti dovozu odpadků – musí jej odmítnout také nyní

Hnutí DUHA dnes požaduje po ODS, aby se postavila proti návrhu svého poslance Tomáše Hasila, který chce legalizovat dovoz odpadků z ciziny do českých spaloven. Ekologická organizace upozornila, že velká část dnešních delegátů ODS odmítla podpořit stejný plán při předchozím hlasování před více než čtyřmi lety.

Když Poslanecká sněmovna v listopadu 1999 hlasovala o prakticky identickém návrhu tehdejšího poslance ODS a předsedy představenstva liberecké spalovny Jiřího Drdy, odmítlo jej i jednadvacet z 57 členů dnešního poslaneckého klubu ODS [1].

Návrh byl zamítnut poměrem hlasů 142 ku 11 [2]. V tehdejším třiašedesátičlenném klubu ODS získal podporu pouhých deseti poslanců [3].

Otevření hranic by patrně během krátké doby vedlo k masivnímu dovozu odpadků do českých spaloven z pohraničních měst v Německu a Rakousku. Toxické exhalace a kontaminovaná škvára a popel však po spálení zůstanou u nás. Z každé tuny spáleného obsahu popelnic vzniká asi 300 kilogramů tohoto nebezpečného odpadu, který se musí ukládat na speciálně zabezpečených skládkách.

Hnutí DUHA vydalo stručný informační list s podrobnějšími údaji o návrhu:
www.hnutiduha.cz/publikace/infolisty/pdf/dovoz_odpadku.pdf

Vladan Záklasník z Hnutí DUHA řekl:

\"ODS musí návrh svého poslance odmítnout stejně jako před čtyřmi lety. Z poslanců ODS, kteří ve sněmovně seděli i tehdy, jej podpořilo pouze šest, zato polovina přímo hlasovala proti. Česká republika nemůže být popelnicí sousedních zemí jen proto, aby nesmyslné mamutí spalovny měly dostatek zakázek. Legalizace dovozu by nejspíše znamenala, že k nám během roku či dvou začnou proudit kamióny odpadků k pálení. Na každou tunu spáleného komunálního odpadu připadá asi tři sta kilogramů toxického popela a škváry, plus zdraví škodlivé exhalace ze spaloven. \"

Kontakt:            
Vladan Záklasník, telefon 776-176349, email vladan.zaklasnik@hnutiduha.cz
Vojtěch Kotecký, telefon 604-202470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů