Čtvrtek, 28. března 2024

Nové opatření unie nakonec zaplatí spotřebitel

Nové opatření unie nakonec zaplatí spotřebitel
Za necelý rok a půl dopadne na výrobce elektrických domácích spotřebičů povinnost ekologicky zlikvidovat jimi vyrobené nefunkční spotřebiče. Náklady na tuto činnost budou ovšem moci přesunout na své zákazníky.
Evropská unie totiž nadále nehodlá podporovat další bujení nekontrolovaných skládek s nebezpečným odpadem a hodlá přinutit své stávající i přistupující členy k ekologičtějšímu chování.
Zatímco v Poslanecké sněmovně už leží novela upravující likvidaci starých automobilů, stejný zákon o odpadech musí být rychle novelizován do srpna letošního roku i kvůli nakládání s elektroodpadem. Příslušný návrh zpracovalo Ministerstvo životního prostředí, chybí zde ale náklady, které budou změnu doprovázet.
\"Dnes funguje v Česku na 130 sběrných míst takového odpadu, optimem jsou čtyři stovky,\" upozorňuje na pouhou část nutných nákladů pro zavedení systému Lenka Uskokovičová, ředitelka společnosti Apuso, která se zabývá odpadovým hospodářstvím.
Další náklady vytváří povinnost evidence vybraných prostředků, které mají sloužit k likvidaci vysloužilých přístrojů. Může jít o speciální fond nebo vklad na vázaný bankovní či pojistný účet.
Příplatek na ekologické zničení spotřebičů přitom mohou podle doporučení Evropské Rady výrobci ještě šest až osm let uvádět odděleně od ceny výrobku, potom se ale stane její \"utajenou\" součástí.
V první době po zavedení se může jednat i o silnou psychologickou obranu výrobců a prodejců - zdražení nejde na jejich vrub. Uvažovaná maximální částka přirážky k velkým spotřebičům totiž vzbuzuje u prodejců obavy z poklesu prodeje.
\"Upřednostňovali bychom efektivní a co nejlevnější způsob sběru a likvidace starých přístrojů. Tisíc korun za ledničku se mi zdá příliš,\" říká třeba Pavel Sláma, ředitel obchodního řetězce Datart.
Připravovaná přirážka způsobí podle analytiků zcela jistě i skokové zvýšení inflace. Dopad na domácnosti bude záležet jen na tom, jak velkou částku k původní ceně vláda nebo Ministerstvo životního prostředí zvolí. V současnosti se uvažuje o částce pět set až tisíc korun za spotřebič.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů