Čtvrtek, 25. dubna 2024

Recyklace odpadu: Chomutovští nejsou pozadu

Recyklace odpadu: Chomutovští nejsou pozadu
Chomutov - Třídění a recyklace odpadu vstupuje do života Chomutováků každým rokem více. Ve městě přibývá kontejnerů na separovaný odpad, technické služby se snaží vyrábět ze zbytkových materiálů další produkty, radnice spolupracuje s firmou, která za tříděný odpad dobře platí.
Za loňský rok vytřídili obyvatelé Chomutova dohromady 430 tun skla, papíru a plastů, rok předtím to bylo o 68 tun méně. Díky tomu budou letos platit méně za vyvážení popelnic, protože radnice separovaný odpad prodává a získanými penězi dotuje právě odpadové hospodářství. Přesto je množství tříděného odpadu jen zlomek z toho, kolik ho končí na skládce - například vloni to bylo patnáct tisíc tun.
Podle ředitele Technických služeb města Chomutova Jaroslava Hladíka je třeba se recyklaci odpadu věnovat více. \"Založili jsme provoz odpadového hospodářství, rozšiřujeme pracovní dobu ve sběrnách nebezpečného odpadu, zvyšujeme počet nádob na tříděný odpad, snažíme se z odpadu vytvořit další výrobky,\" vyjmenovává kroky z poslední doby. Organizace už například získala certifikát na drcení betonového odpadu, ze kterého vzniká další použitelný materiál.
Statistiky separovaného odpadu budou ostře sledované také vzhledem ke vstupu republiky do Evropské unie. Tam se tlačí na to, aby co nejvíce odpadu bylo recyklovaného. Tříděný odpad představuje v Chomutově tři procenta z celkového množství, recykluje se však také odpad z veřejné zeleně, který se využívá v kompostu. Toho je ročně asi dva tisíce tun, což už je dohromady přes šestnáct procent. Další tuny recyklovaného odpadu se získávají právě díky drcení betonu nebo například správnou likvidací autovraků. Před třemi lety tvořil podíl recyklovaného odpadu v celé republice patnáct procent z celkového množství, podle Plánu odpadového hospodářství České republiky by to v roce 2005 mělo být třicet procent.
V současné době vzniká na půdě krajského úřadu předpis na upřesnění norem recyklovaného odpadu, které budou muset obce splňovat. \"Budeme se do toho muset vejít,\" říká Hladík.
\"Republika se bude muset snažit vůči Evropské unii, kraje vůči republice a jednotlivé obce zase vůči krajům.\"
Zdroj:Chomutovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů