Čtvrtek, 18. dubna 2024

Starostové obcí: Bojovat proti černým skládkám se nám daří

Starostové obcí: Bojovat proti černým skládkám se nám daří
Zlínský kraj Nelegální, takzvané černé skládky jsou již řadu let problémem řady měst a obcí ve Zlínském kraji. Přestože jsou na takových místech umístěny zákazové značky, někteří jedinci na nich dál hromadí nepotřebný odpad a znečišťují tak životní prostředí. Podle oslovených starostů v regionu se však obcím v poslední době daří stále více s tímto nešvarem bojovat.
\" Problém s černými skládkami jsme měli před zhruba čtyřmi lety, kdy byly poměrně četné. Tento nešvar se nám naštěstí podařilo minimalizovat na současnou úroveň, kdy se vyskytují již v podstatně menší míře. Pokud se nyní nějaká skládka objeví, jedná se zejména o stavební suť navezenou na okrajích obce. Nesetkáváme se s tím, že by na černých skládkách byly umístěny chemické nebo jiné nebezpečné látky,\" uvedl starosta Bílovic na Uherskohradišťsku František Janků.
Černé skládky menšího rozsahu se vyskytují i v dalších koutech regionu. \" Ke zbavení se nepotřebných věcí lákají zejména různé žleby a svahy. Tam se celá desetiletí navážely kromě zbytků ze staveb třeba i shnilé ovoce a tráva. V současnosti se nám výskyt nových skládek daří poměrně dobře eliminovat,\" řekl starosta Provodova na Zlínsku Antonín Galla. Lidé v obci podle něj hojně využívají jak popelnic na tříděný odpad, tak tradičních kontejnerů na běžný odpad. \" K likvidaci starých a stávajících nepovolených úložišť jsme se v jednom případě rozhodli využít nařízení veřejně prospěšných prací.
V rámci tohoto trestu nám dotyčný občan pomohl s likvidací několika skládek,\" dodal Galla.
Existují však také obce, které problémy s černými skládkami nemají téměř vůbec. \" V současné době problémy se skládkami máme skutečně jen minimální. Naše obec vybírá od každého občana poplatek dvě stě padesát korun ročně bez rozdílů a výjimek. Vybraná částka kompletně pokryje i umístění kontejnerů a dvakrát ročně svoz velkoobjemového a nebezpečného odpadu. Lidé tak nemají důvod zakládat černé skládky,\" uvedl starosta Liptálu na Vsetínsku Miroslav Vaculík.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů