Pátek, 19. dubna 2024

Poslanec Hasil usiluje o povolení dovozu odpadu ze zahraničí

Poslanec Hasil usiluje o povolení dovozu odpadu ze zahraničí

Za povolení dovozu odpadu ze zahraničí bojuje liberecký poslanec Parlamentu ČR Tomáš Hasil (ODS) z Liberce. Stejně jako jeho předchůdce, bývalý liberecký primátor Jiří Drda, chce do návrhu nového zákona o odpadech prosadit povolení dovážet ze zahraničí odpad za účelem jeho dalšího zpracování. Liberecká spalovna by to uvítala. Současné předpisy však dovoz odpadů ze zahraničí zakazují. Podle odborníků nehrozí jen to, že se sem začne ve velkém dovážet odpad z okolních zemí. Může to znamenat i to, že prudce vzrostou poplatky za odvoz odpadů. Ing. Eva Tylová (Zelený kruh) upozorňuje, že v sousedním Německu lidé za odstranění komunálního odpadu platí mnohonásobně větší částky než v Česku. Soukromé firmy  by se pak mohly orientovat spíše na dovoz než na sběr v česku. Vedení liberecké spalovny přitom nevylučuje, že v budoucnu odpadky například z německé Žitavy nebo polské Jelení Hory dovážet bude. Podle ředitele Pavla Bernáta je to druh obchodu. „V současnosti máme zaplněnou celou kapacitu spalovny, ale za tu cenu, že dovážíme odpad 120 kilometrů až z Pardubic. Připadá mi logické, svážet ho raději z okruhu 20 až 30 kilometrů, i když to bude za německými hranicemi,“ poznamenal Bernát.

Návrh zákona, který upravuje nakládání odpadem po vstupu ČR do Evropské unie, předložilo poslancům ministerstvo životního prostředí. Ve svém původním textu však s možností dovozu odpadu nepočítalo. Na první pohled nenápadnou změnu do zákona vnesl až poslanec Hasil s tím, že je špatné zakazovat striktně dovoz odpadů, když některé mohou posloužit také jako surovina. Podle něj bude dovoz možný, pokud jej schválí ministerstvo a pokud dovozce předloží smlouvu o jeho ekologicky šetrném zpracování.

„Existuje řada odpadů, které mohou posloužit i jako surovina,\" řekl Hasil. Dodal, že každý dovoz by měl podléhat povolení ministerstva životního prostředí, a to bude nejvyšším garantem, že se k nám nedostane nic závadného.

Zdroj: Newsletter Odpady

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů