Úterý, 16. dubna 2024

S biologickým odpadem si lidé musí poradit sami

S biologickým odpadem si lidé musí poradit sami
Českokrumlovsko - Zahrádkáři se brzy pustí do prořezávání ovocných stromů a mnozí zřejmě budou řešit otázku, kam s biologickým odpadem.
V Kaplici mají dvě možnosti. Buď si poradí sami, nebo si na odvoz větví objednají technické služby. \"Odpad z veřejné zeleně, kterou udržujeme, likvidujeme my. Ale volají nám lidé z rodinných domků a ptají se, jestli jim odpad odvezeme, nebo co s ním mají dělat. Pokud zaplatí odvoz, vyhovíme jim,\" sdělila včera provozní Technických služeb města Kaplice Jana Kotlasová.
\"Období, kdy je možno prořezávat běžné stromy, se pomalu chýlí ke konci, na ovocných stromech prořezávka začíná. Kam s větvemi, si musejí zahrádkáři řešit sami. Podle zákona mohou větve a suché rostlinné materiály - kromě suché trávy a spadaného listí - nekontaminované škodlivými látkami pálit na otevřeném ohništi,\" řekl vedoucí kaplického odboru životního prostředí František Turek. \"Nesmějí přitom ale porušovat soužití se spoluobčany. Pokud ostatní biologický materiál nemohou zkompostovat, musí se s technickými službami domluvit na přistavění kontejneru a odvozu. Někdo to ale musí zaplatit - a město to nebude,\" doplnil. Praxe bývá taková, že odvoz biologického odpadu si zařizují a smlouvají organizované zahrádkářské osady. \"Sběrný dvůr na biologický odpad ani štěpkovač nemáme. Technické služby ale tento odpad kompostují,\" poznamenal František Turek.
Kam s biologickým odpadem v současnosti řeší i Velešínští, neboť i rostlinný odpad podobně jako harampádí pak končí v nevzhledných hromadách v remízkách a okrajích lesů. Vedení radnice tedy uvažuje o smlouvě se sousední obcí Svatý Jan, která vlastní štěpkovač. \"Jsou ochotni pro dřevěný odpad jezdit. Nebo bychom si mohli štěpkovač zapůjčit - ale vše je teprve ve stadiu úvah a jednání,\" řekl včera starosta Josef Klíma. \"Pro zahrádkáře jsme zatím jako přechodné uložiště pro biologický odpad vyhradili místo u čistírny odpadních vod,\" dodal.
Zahrádkáři ve Vyšším Brodě se s podobným problémem na radnici ještě neobrátili. \"Odpad si likvidují sami. Ale pokud by bylo třeba, nějak bychom si poradili. Odpad z městské zeleně kompostujeme,\" uvedla Marie Mačková z odboru vedlejšího hospodářství městského úřadu.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů