Pátek, 19. dubna 2024

Desintegrace čistírenských kalů

Velké množství kalu vznikajícího při čištění odpadních vod je zdrojem značných technologických potíží a prodražuje provoz čistíren.
Desintegrace čistírenských kalů
Řešením by mohla být nová technologie, která využívá vysoce účinných ultrazvukových keramických měničů. Na část proudu kalu, který je dále zpracováván anaerobně na bioplyn, se předem působí ultrazvukem, který kal mechanicky rozmělní. Takto zpracovaný kal dává více bioplynu a snadněji se odvodňuje. Kavitační jevy dále mění strukturu vloček kalu: aktivované enzymy, uvolněné z mikroorganizmů kalu urychlují a zlepšují rozklad organických látek, čímž vzniká až o 45 % více bioplynu. Použití této techniky umožňuje výrazné snížení nákladů čistíren, snížení jejich energetické náročnosti a potřeby přísad k odvodnění kalů a zkrácení doby tohoto procesu.

Výsledkem je uvolnění kapacit pro zpracování větších objemů vod nebo jiných organických odpadů, zvýšení produkce bioplynu při současném snížení objemu kalu k dalšímu zpracování. Po ověření v čistírně odpadních vod v Schifferstadtu (SRN) využívá tuto technologii jedenáct německých a jedna rakouská čistírna odpadních vod (11 000 až 650 000 EQ). Licence na proces byla prodána i do Japonska a další zájemci z Velké Británie, Itálie, Švýcarska, USA, Kanady a Austrálie o její koupi uvažují.

Pro marketing nové technologie byla založena společnost IWE.Tec (Innovative Water and Environmental Technologies) GmbH v Radebeulu u Drážďan, která nabízí pro její zavedení další služby: systémové analýzy technologie a speciální měření, zjišťování příčin poruch a jejich odstranění, inženýrsko-technické expertizy, nasazení ultrazvukové technologie, technologická řešení k odstranění poruch provozu v čistírenských zařízeních (plovoucí kaly, kalové pěny a pěnění ve vyhnívacích nádržích), ekonomická řešení a snížení podílu flokulantů a jejich náhrady. Navržené procesy jsou vhodné pro komunální i průmyslové čistírny odpadních vod.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů