Středa, 24. dubna 2024

Zelený odpad patří na kompost

Zelený odpad patří na kompost
Hradec Králové - Rostlinný odpad vzniklý sečením trávníků na veřejných plochách a štěpkováním větví z ošetřených stromů byli hradečtí sadaři zvyklí zpracovávat a dále využívat pro vlastní potřebu.
Substrátem dorovnávali pozemky, přidávali jej k novým výsadbám. Zlepšovali tím strukturu i úživnost půdy a přitom šetřili prostředky za nákup rašeliny a zahradnické zeminy. V souvislosti se vstupem republiky do Unie se postoj k rostlinnému odpadu zásadně změnil: Je považován za materiál nejvyšší kvality, s nímž musí být nakládáno podle přísných regulí. Rozhodně by neměl končit bez užitku na skládkách ani by neměl být pálen (vyhláška to výslovně zakazuje) na otevřených ohništích. Letos v lednu Městská zeleň Hradec Králové od odboru životního prostředí krajského úřadu získala souhlas k provozování zařízení k využívání odpadů kompostováním. Díky tomuto rozhodnutí se organizace zařadí do programu odpadového hospodářství města a kraje.
Povolovacímu řízení však ještě není konec.
\"Musíme žádat také o souhlas k odebírání rostlinného odpadu od občanů a k tomu, abychom zpracovaný kompost mohli nabízet jiným odběratelům. Předpokladem je zaručená stálá kvalita výsledného produktu, který nesmí obsahovat nic, co do přírody nepatří,\"
vysvětluje ředitel organizace Jiří Henzl. Ať už povolovací řízení dopadne jakkoli, hradečtí občané mohou rostlinný odpad tak jako dosud zdarma odevzdávat ve sběrných dvorech Technických služeb Hradec Králové.
\"Kompostárnu provozujeme v Březhradě, další bychom rádi měli v prostoru letiště. Jsem si jist, že zpracování co největšího množství rostlinného odpadu městu prospěje. Materiál z vlastních zdrojů jsme úspěšně použili už asi na dvaceti plochách. Stačí se podívat na rekultivovaný pozemek v Třebši, kde trávník a výsadby šťastně přečkaly i loňské mimořádně suché léto,\"
uvádí Jiří Henzl.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů