Čtvrtek, 28. března 2024

Oceláři řeší, jak využívat odpad

Oceláři řeší, jak využívat odpad
Evropské ocelářské společnosti řeší, jak využít odpad vzniklý při výrobě. Mezinárodního projektu financovaného hlavně z prostředků EU \"Zero Waste\", tedy nulové odpady, se účastní i čeští výzkumníci z firmy Vítkovice Výzkum a vývoj.
Cílem projektu je příprava takových technologických postupů, které dovolí přeměnu všech vedlejších produktů výroby železa a oceli na suroviny dále využitelné v průmyslu. Nejde přitom o zanedbatelná množství. Každoročně se takto jen v Česku \"ztratí\" 1,5 miliónu tun kovové substance v hodnotě několika miliard korun.
\"Podstata projektu spočívá v tepelné redukci oxidů železa z odpadních strusek a v jejich míchání tak, aby vznikly například plnohodnotné suroviny pro výrobu cementu nebo syntetické materiály k opakovanému využití v metalurgii,\" vysvětlil Milan Raclavský z Vítkovice Výzkum a vývoj.
Firma ověřuje technologii zpracování pevných odpadů na základě žádosti jednoho z hlavních řešitelů - rakouské společnosti Voest Alpine Industry (VAI). Využívá k tomu elektrické obloukové pece a výsledky údajně spějí k patentovému postupu.
\"Vedlejším, ne však nevýznamným přínosem je snížení emisí oxidu uhličitého, který patří k nejvýznamnějším skleníkovým plynům,\" připojil Raclavský. Právě metalurgie společně s dopravou a energetikou přitom patří mezi jeho hlavní emitenty.
Mezinárodního ocelářského projektu na využití odpadů se účastní vedle VAI také ocelářské společnosti Arcelor, Profilarbed, velcí zpracovatelé šrotu - Comet a Sambre a rovněž největší evropský producent cementu Lafarge. Ze středoevropských firem pouze Institut chemického zpracování uhlí z Polska a společnost Vítkovice Výzkum a vývoj.
Podle jejího ředitele a člena Rady vlády pro vědu a výzkum Jaroslava Purmenského je přímá účast na řešení této problematiky jednou z důležitých činností ústavu. \"Dostáváme se tak ke špičkovým technologiím, které spolufinancuje EU, což nám posléze dovolí uplatnit je i v našich hutích. Dá se předpokládat, že poplatky za ukládání odpadů na skládky dále porostou, že budoucnost mají výrobní postupy bezodpadové, a to i v ocelářství,\" poznamenal.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů