Úterý, 23. dubna 2024

Ve Zlíně byli lidé minulý rok ukázněnější v odpadech, nelegální skládky však nadále vznikaly

Ve Zlíně byli lidé minulý rok ukázněnější v odpadech, nelegální skládky však nadále vznikaly

Skládky existují, ale lidé jsou ukázněnější

ZLÍN - Někteří lidé stále ignorují kontejnery na odpad nebo sběrná místa, kam mohou odvézt například starou pračku. Ve Zlíně a jeho příměstských částech proto stále existují černé skládky, i když je jich méně než před deseti lety. O tom svědčí množství zlikvidovaného odpadu.

\"Před pěti lety jsme z černých skládek odvezli tisíc padesát tun odpadu a loni to bylo už jen pět set devadesát devět tun. Každoročně je to méně, takže lidé jsou ukázněnější. Stále se však najdou takoví, kteří odpad vyhodí, kam je napadne,\" řekla Ivana Chudíčková z odboru životního prostředí města Zlína.

Jedním z míst se stálým nepořádkem je prostor u Kocandy na sídlišti Jižní Svahy. Dlouho byly problémy také na Obecinách u prádelny, ale podařilo se je postupně vyřešit.\"V současnosti evidujeme sto sedmdesát dvě místa, ale to neznamená, že vše jsou černé skládky. Aktivní jsou tři až čtyři. Lokality uklízejí na naši objednávku Technické služby Zlín a od začátku roku byly asi na třiceti místech,\" uvedla Chudíčková. Mezi likvidovaným odpadem se podle ní objevují pneumatiky, skleněné a plastové lahve a hlavně bioodpad.

\"Když někdo někam vyveze hromádku shnilých jablek a větve ze zahrady, tak stačí málo k tomu, aby jiný přidal další věci,\" doplnila.

Podle ní nelze říct, že by existovalo jedno místo, kam chodí všichni sypat odpad, jako tomu bývalo dřív. To byly takzvané staré zátěže, většinou za vesnicí, kam lidé vozili zbytky z domácnosti, bioodpad a další předměty. Zavedením mobilních svozů odpadu se téměř všechny zátěže podařilo do roku 2000 uklidit.

\"Dnes občané odkládají, co se jim nehodí, spíš po troškách. Setkáváme se s tím hodně tam, kde jsou umístěny nádoby na tříděný odpad. Lidé za ně klidně hodí křeslo nebo válendu s tím, že to stejně někdo odveze,\" upřesnila Chudíčková.

Zdůraznila, že lidé si musejí zvyknout na povinnost odvézt odpad do sběrných dvorů. Už totiž neexistuje umisťování velkoobjemových kontejnerů na určitá místa, kam mohli vyhodit od starých ledniček přes nábytek nebo plechové sudy prakticky všechno. \"Sběrných dvorů je ve Zlíně a příměstských částech pět a většinou mají otevřeno i v sobotu. Každý občan si musí odvoz odpadu zajistit sám,\" upozornila Chudíčková.

A jaký postih hrozí lidem, kteří odloží odpad mimo určená místa? \"Případy se řeší dle přestupkového zákona a sankce je až padesát tisíc korun. Letos jsme však ještě při činu nikoho nepřistihli,\" dodala Chudíčková.

ZDROJ:www.zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů