Čtvrtek, 28. března 2024

Kdo vybral firmu na likvidaci skládky, nikdo pořádně netuší

Kdo vybral firmu na likvidaci skládky, nikdo pořádně netuší

PRAHA - Představitelé města se zřejmě nepoučí. Bez výběrového řízení přidělili zhruba stomiliónovou zakázku firmě Skanska DS! Jde o likvidaci skládky z výstavby sídliště Velká Ohrada v Nových Butovicích. Odstranit ji nařídila městu tamní radnice už v roce 1992 a o dva roky později znovu! Po povodních se halda se 400 tisíci kubíků zeminy dala do pohybu. A tak byla vyhlášena havárie. Takový stav dává městu právo oslovit pouze jednu firmu!

\"Byl tam havarijní stav,\" potvrdil radní Miloš Gregar, který má na starosti odpadové hospodářství města. On o zakázce však prý nerozhodoval. Kdo tedy? To si na radnici přehazují jako horký brambor. \"Bylo to v kompetenci náměstka Jana Bürgermeistera a odboru městského investora (OMI),\" tvrdí Gregar. Náměstek má ale jiný názor. \"To si rozhodoval OMI sám,\" řekl Bürgermeister.

Ředitel OMI Jiří Toman připustil, že skládka už měla být dávno srovnána se zemí. Nic tedy nebránilo tomu, aby město vypsalo řádnou soutěž a mohlo si vybrat z více nabídek. Zvlášť když podle starosty Prahy 13 Davida Vodrážky skládka naposled zahrozila loni v lednu, kdy se část zeminy sesula.

Likdvidace ale začala až na podzim! \"Měli jsme na vybranou. Buď hromadu sanovat, což by stálo asi 140 miliónů, nebo odvézt. Vybrali jsme druhý způsob,\" řekl Toman. Denně se na skládce otočí 80 aut.

Město počítá s tím, že třetinu ceny zaplatí Státní fond životního prostředí. Ale zřejmě se přepočítá. Česká inspekce životního prostředí k této podpoře souhlas dosud nedala. Mimo jiné i kvůli nedostatkům při vytěžování zeminy a její následné likvidaci.

Zdroj: Blesk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů