Pátek, 29. března 2024

Obce Třebíčska chystají výrobu energie z bioplynu

Obce Třebíčska chystají výrobu energie z bioplynu

         - Obce Třebíčska chystají výrobu elektrické energie z bioplynu na skládce komunálního odpadu Petrůvky. Projekt za 17 milionů korun, který na Vysočině zřejmě nemá obdoby, se má uskutečnit do konce letošního roku. Peníze z prodeje elektřiny poslouží k vybudování dalších zařízení, například na kompostování domovního odpadu nebo zpevněné plochy na stavební suť, řekl ČTK ředitel Svazku obcí Třebíčska Pavel Gregor.
Potřebu nových provozů vyvolávají zpřísňující se předpisy pro nakládání s odpady. \"Je mnoho zařízení, která ještě nejsou ani v kraji a budou se muset vybudovat,\" vysvětlil.

Zpracování bioplynu se chystá současně s rekultivací části skládky; na investiční náklady chtějí obce získat státní dotaci. Kromě zařízení na jímání plynu se vybuduje zpevněná plocha, na níž bude v kontejnerech umístěna čerpací stanice a energetická zařízení. \"Před budovou máme trafostanici. Máme i předběžný souhlas energetiků, že nás napojí,\" uvedl Gregor. Elektřina se bude prodávat do sítě za zvýhodněnou cenu, protože jde o obnovitelný zdroj. Náklady se mají vrátit nejdéle do sedmi let.

Podle ředitele lze těžko předvídat, jak dlouho bude skládka produkovat kvalitní bioplyn. Dosud se totiž ukládalo hodně biologicky rozložitelného odpadu, například z domácností, nyní je tlak na jeho zpracování jiným způsobem. \"Ale předpokládáme, že nejméně 15 let by výroba elektřiny měla běžet,\" uvedl.

Energetická zařízení budou produkovat i teplo. Rozhodnutí o jeho využití má padnout až po ukončení zkušebního provozu v prvním čtvrtletí příštího roku. \"Budeme zvažovat vybudování nějakého provozu, například sušičky dřeva,\" uvedl ředitel.

V Petrůvkách se odpad ukládá od roku 1994. Svazek, který sdružuje 166 obcí z Třebíčska a z části Jihlavska, kromě skládky provozuje také síť sběrných dvorů a třídírnu odpadů v Třebíči.

Věra Stejskalová

ZDROJ:www.recyklace.net

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů