Sobota, 20. dubna 2024

Z pražského metra zmizely koše na odpadky

Z pražského metra zmizely koše na odpadky

Ze strachu, aby odpadkové koše nevyužili teroristé k uložení bomby, je dopravní podnik odstranil

Zdroj: Foto ČTK

PRAHA 26. března 2004 | 09:30 Ze stanic pražského metra v posledních dnech zmizela většina odpadkových košů. Důvodem je strach, že by se mohly stát nástrojem teroristických útoků. \"Koše nejsou ve vestibulech metra z bezpečnostních důvodů. Odstranili jsme je po dohodě s policií po útocích v Madridu,\" uvedla včera mluvčí pražského dopravního podniku Michaela Kuchařová.

 Peklo v moskevském metru
 Španělskou metropoli ovládl děs
 Planý poplach vyklidil londýnské nádraží

Kdy, případně zda vůbec, se koše vrátí zpátky do stanic, zatím podle ní není jasné. Cestující, kteří využívají služeb metra, opatření příliš nepotěšilo. \"Chtěla jsem vyhodit prázdnou láhev, ale nikde jsem neviděla koš. Musela jsem proto vyjít z metra,\" popsala včera své zkušenosti ze stanice Háje Marcela Kohoutová.

Zaměstnanci metra se ale setkávají i s pasažéry, kteří odpadky po chvíli hledání vztekle zahodí na zem. \"Opatření je v zájmu cestujících. Slušný člověk vyhodí papírek mimo vestibul. Je to lepší, než kdyby do košů někdo hodil bombu,\" vzkázala těmto lidem mluvčí dopravního podniku.

Chybějící koše se podle Kuchařové nijak výrazně nepodepsaly na nepořádku ve stanicích, přestože podnik metro uklízí především v noci. Za provozu by to totiž bylo komplikované.

Kromě odstranění nádob na odpadky se metra dotklo i další opatření - častější kontroly stanic policisty. Hlídky se totiž v Praze zaměřují především na místa s vyšší koncentrací lidí. Některé vytypované stanice bude policie prohlížet pravidelně, jiné namátkově. Vzhledem k velkému počtu stanic nejde totiž zajistit stálou kontrolu každé z nich.

Samotný dopravní podnik na zvýšený dozor ve stanicích podle Kuchařové pracovníky nemá. Někteří zaměstnanci však už v minulosti absolvovali různá bezpečnostní školení. Byli například upozorněni, aby si všímali podezřelých předmětů.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů