Čtvrtek, 28. března 2024

Nepoužité léky vraťte do lékárny

Nepoužité léky vraťte do lékárny
Děčín - Léky, které lidé nespotřebují, patří zpět do lékáren. V každé lékárně stojí modré nádoby, které jsou k tomuto účelu určené. \"V pravidelných intervalech lékárny objíždí firma, která tento odpad ekologicky likviduje,\" řekla odborná vedoucí Zámecké lékárny Otýlie Laštůvková.
Lidé nepoužitá léčiva vrací také v Lékárně Alpha. \"Nejvíce lidé nosí oční kapky nebo antibiotika. Někteří ale přinesou také úplně nepoužitá balení. Ty my ale nemůžeme dát zpět do prodeje, proto doporučujeme, jestli by lidé léky nedali obvodním lékařům,\" řekla laborantka Lékárny Alpha Lucie Jungwirthová.
Nádoby ale musí v lékárnách hlídat. Jsou totiž lidé, kteří léky kradou. \"Chodila k nám jedna paní, která se snažila v odpadu najít léky na údajnou bolest. To se ale nesmí, proto jsme jí to museli vysvětlit,\" uvedla Pavlína Ticháčková, laborantka z Lékárny Centrum.
Léčivo patří mezi nebezpečný odpad, který v žádném případě do popelnice nepatří. Léky obsahují nebezpečné látky, které mohou poškodit životní prostředí. Ohroženi jsou také děti nebo zvířata, která by s léky mohla přijít do styku.
Zdroj:Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů