Čtvrtek, 18. dubna 2024

Studenti ekologie fotili černé skládky

Studenti ekologie fotili černé skládky
Plzeň - Odlehčit výuku, podpořit zájem o obor a naučit samostatnosti - to vše bylo cílem fotosoutěže žáků Střední průmyslové školy dopravní v Plzni-Křimicích. Vedení školy připravilo soutěž pro maturitní ročník oboru mechanizace a služby se zaměřením na ekologickou výchovu. Z třicítky žáků s tímto zaměřením dodalo 42 fotografií na téma Komunální odpad a my 25 studentů.

\"Hodnotili jsme téma fotografie, zpracování a také přiléhavost názvu k jednotlivým snímkům,\" uvedla jedna z členek poroty pedagožka Marcela Kubíková. To vše dokázala nejlépe skloubit Vendula Kotková. Snímek odloženého křesla na okraji nepovolené skládky a lesního porostu nazvala Místo pro odpočinek. Druhá a třetí skončily Lenka Šebová a Hana Šrajková. Trio dívek obdrží i finanční ocenění z fondu sdružení rodičů a přátel školy.
Podle Kubíkové pořádala křimická zemědělská škola, která se loni spojila se SPŠD, poslední fotosoutěž před čtyřmi roky. Téma bylo mnohem obecnější - Životní prostředí.
\"Teď ale počítáme s tím, že bychom soutěž opakovali každým rokem,\" doplnila porotkyně s tím, že následná výstavka prací nebude samotná.
Letos ji doplnily ekologické prezentace žáků třetích ročníků.
\"Při tvorbě prezentací hledají zdroje v odborné literatuře, čímž se učí samostatně pracovat,\" vysvětluje vyučující odborných předmětů Jana Jindřichová.
SPŠD v Křimicích je v současnosti jednou z mála škol na Plzeňsku, které mají v učebním programu ekologické obory. V Křimicích studuje asi 250 žáků, pětina z nich v posledním, maturitním ročníku.
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů