Pátek, 29. března 2024

Město vyrazilo do boje s odpadky

Město vyrazilo do boje s odpadky
Jablonec n. N. - Desítky nákladních vozů plných odpadků odvezly během jediného týdne úklidové firmy z centra Jablonce. \"Na plošném sběru odpadků se podílí čtyři soukromé firmy, které mají za úkol vyčistit frekventovaná místa nejdéle do Velikonoc,\" uvedl Vladimír Kolman, pracovník oddělení životního prostředí. \"Začali jsme 22. března. Kvůli sněhu jsme museli na dva dny práce přerušit. Přesto se podařilo jen z úseku nám přiděleného odvézt zatím třináct avií odpadků,\" říká Petr Srna, šéf úklidové firmy.
Město trápí i černé skládky. Lidé přitom vyhazují odpad i několik metrů od sběrného dvoru. Lednice a nejrůznější harampádí se povalují nejen mezi bazénem a sběrným dvorem, ale i v dalších lokalitách. \"Černé skládky jsou hlavně na příjezdových trasách do města - v Zeleném údolí, kolem Rádelské silnice, v údolí Harcovského potoka či u Pivovarských rybníků na Vrkoslavicích,\" vyjmenovává Vladimír Kolman. Smetištím se podobají ale i některá sídliště. Na nepořádek si stěžují lidé z panelových domů na Vršku či Na Úbočí. Přitom za půl roku město zaplatí za úklid odpadků 700 tisíc korun. \"Je nutné si uvědomit, že nepořádek značně odčerpává městský rozpočet,\" varuje Kolman.
Do boje s nečistotou vyrazily i technické služby. \"Nechali jsme si pouze jedno vozidlo na chemický posyp, jelikož ráno jsou ještě mrazy. Ostatní stroje jsou už přestavené na jarní úklid,\" uvádí ředitel TSMJ Milan Nožička. Další vůz určený na inertní posyp bude upravený na teplou obalovou směs k výspravě silnic. \"Čekáme, až se oteplí. Zatím musíme vystačit jen se speciální studenou směsí,\" uzavírá Milan Nožička.
Zdroj:Deník Jablonecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů