Pátek, 26. dubna 2024

Bude odstranění komunálních odpadů dražší?

Novela zákona o DPH vzbuzuje hodně dohadů. Jednou z oblastí, které by se měla dotknout, je také sběr, svoz a odstranění komunálních odpadu.
Bude odstranění komunálních odpadů dražší?
Radní hl. m. Prahy RNDr. Miloš Gregar, odpovědný za oblast životního prostředí, do jehož gesce spadá i odpadové hospodářství, říká: \"Změna DPH, respektive zařazení činností souvisejících se sběrem, svozem a odstraněním komunálních odpadů do základní sazby DPH od 1. května 2004, tak jak je navrhována v novele zákona o DPH, může být pro řadu obcí a měst zdrcující\".

Přenést zvýšené náklady?

Pro názornost lze uvést informace za Prahu. V letošním roce by hlavní město zajišťovalo odvoz komunálních odpadů, jejich třídění, zajištění využívání a odstraňování s náklady v celkové výši 850 mil. Kč. Dojde-li od 1. 5. 2004 k zahrnutí těchto služeb do základní částky DPH, pak budou nezávisle na hl. m. Praze tyto náklady skokem zvýšeny o dalších přibližně 75 mil. Kč. Radní Gregar dodává: \"Kdo tuto částku zaplatí, je zřejmé. Bude to městský rozpočet, potažmo to budou obyvatelé města. Je zde však i druhá cesta. Vystačit se stávajícím rozsahem finančních prostředků a omezit služby - rozsah, kvalitu, dostupnost\".

Pokud by se město chovalo jako jiné subjekty poskytující služby, pak by mohlo tyto zvýšené náklady přenést na obyvatele. \"Zda a kdy se tak stane, je otevřenou otázkou. Velmi pravděpodobné ale je, že k tomu bude muset dojít,\" říká radní Gregar. Otázkou tedy zůstává, kdy bude město nuceno přenést na obyvatele rozdíl ve výši DPH. Zda to bude v roce letošním nebo při následující úpravě poplatku za odpady pro rok 2005. Uvedených 75 mil. Kč představuje v průměru 63 Kč na Pražana, včetně novorozenců.

Nakládání s odpady něco stojí

Radní Miloš Gregar dále uvádí: \"Odpady jsou obecně chápány jako něco, co zatěžuje jejich producenta. Chceme-li se chovat ekologicky, neměli bychom zbytečně zvyšovat sazby tam, kde to není nutné. Demotivační dopad na snahu o třídění je zřejmý.\"

Odpovědné nakládání s odpady, které je již dnes na úrovni standardů EU, jistě něco stojí. \"Pražané velmi rychle zaujali kladný přístup k třídění odpadů. Podle zkušeností, které mám, nejsou ale osamoceni v tomto kladném přístupu. I když neradi, uvědomujeme si, že zdravé životní prostředí a neplýtvání s přírodními zdroji zasáhne kapsu každého obyvatele civilizované části planety. Z tohoto důvodu je nešťastné zařazovat právě služby nakládání s komunálními odpady do základní sazby DPH\", konstatuje radní Gregar. Zdražení služeb však může mít i jiný efekt. Dotkne se negativně celého systému nakládání s odpady. Může výrazně zbrzdit jeho požadované změny, které vyplývají ze směrnic Evropské unie.

\"Záměrně na tomto místě hovořím pouze o komunálním odpadu. Nařízení vlády, kterým byla schválena závazná část plánu odpadového hospodářství ČR, stanoví mimo jiné i podmínku zajistit do 9 let 50 % materiálové využití komunálních odpadů. Podobné, velmi vysoké cíle stanoví nařízení vlády pro všechny druhy odpadů. Investovat do nových technologií bude muset každý. Podnikatelé, kraje a obce. A to bude znamenat další negativní dopad do cen a poplatků za odpady. Je otázkou, zda dobře myšlené, ale i tvrdě vyžadované změny směřující k vyšším standardům při nakládání s odpady, předcházení tvorby odpadů nebo k jejich recyklaci bude únosné realizovat.\"
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů