Středa, 24. dubna 2024

Linka za zpracování nepapírového odpadu

Při využívání odpadního papíru jako suroviny pro výrobu papíru se vždy vyskytuje určité procento znečištění jinými látkami. I tento nepapírový odpad je však možno dále využít.
Linka za zpracování nepapírového odpadu
Při recyklaci představuje nepapírový odpad přibližně 8 % z celkového množství a obvykle končí na skládkách.

V papírně Roermondu v Nizozemí (Kappa Papier), instalovali nové separační zařízení, díky kterému je možno tento materiál třídit a znovu využít.

Pro výrobu paliva

Jelikož holandská vláda výrazně podporuje programy pro obnovitelnou energii, Kappa zaměřila svou pozornost na možnosti využití nepapírového odpadu pro výrobu paliv. Z nepapírového podílu odpadu separují všechny anorganické látky - kov, písek, malé kamínky, střepiny skla apod., které tvoří asi 0,25 % odpadního papíru. Zbytek nepapírového odpadu, obsahující organické látky, (umělá vlákna, textilie, provazy a úlomky dřeva) se používá k výrobě pelet pro spalování, které mají vysokou kalorickou hodnotu a výborné vlastnosti hoření. Při teplotě nad 800°C se tento produkt zplyňuje rychleji a dokonaleji než uhlí a koks. Pelety, prodávané pod názvem Rofire, jsou vhodné jako druhotné palivo pro cementářské pece, vypalovací pece, vysoké pece a uhelné elektrárny.

Separace, recyklace a opětovné využívání

V první fázi mnohastupňového separačního a výrobního procesu se spalitelné části vysuší za pomoci tří šnekových lisů. Slisovaná hmota, která obsahuje více než 60 % suchého materiálu, se transportuje na pohyblivé síto. Zde se oddělí větší části (velikosti přes 30 mm), které se v šrédru pod sítem rozdrtí na menší kousky. Síto rozvolní slisovanou hmotu, což umožní odstranit zbývající železné částečky pomocí magnetů.

Přítomnost železných a neželezných materiálů v papírovém proudu by ve výrobní procesu způsobila problémy, zvlášť větší kousky by mohly poškodit zařízení s následným zdržením. Takovýmto zdržením je nutné se samozřejmě vyhnout.

Proto byl nad papírovým proudem nainstalován magnetický separátor (na železné kovy) i separátor využívající vířivé proudy, který odstraňuje neželezné kovy. Tyto dva separační systémy jsou umístěny tak, aby jeden byl přímo nad druhým - což je unikátní řešení.

Nejdříve byl instalován pouze magnetický separátor. Výsledkem bylo, že se hliník a neželezné kovy dostaly do šrédru. Instalace systému, který kombinuje separátor železných a neželezných kovů, však tento problém vyřešila.

Kovy, separované z papírového proudu, jsou nabízeny zpracovatelským podnikům v recyklačním průmyslu. Běžně se týdně znovu zpracuje kolem 2 tun železných a neželezných kovů.

Produkce pelet pokračuje tím, že částice, které prošly šrédrem, se opět promíchají. Poté se organická masa vysušuje v otáčející se bubnové sušičce, ve které se suchý obsah zvýší na 93 %.

Další část, procesu je odstranění malých kamínků, skla a písku a jiných příměsí. Ty jsou od papírového proudu odděleny za pomocí bubnového síta kombinovaném se sušičkou. Těžší částečky zůstanou v sušičce, zatímco lehčí úlomky se transportují proudem suchého vzduchu a homogenizují se.

Nakonec se produkt - stále ještě za vysoké teploty - dostává do peletizéru. Pelety se zchlazují v protiproudu studeného vzduchu na teplotu o 5 °C vyšší než je venkovní teplota. Vzduch se ze zařízení odsává, čistí zejména od prachových částic a znovu vrací do procesu. Kolem 66 % suchého vzduchu se vrací do sušičky.

Možnosti úspor

Papírna v Roermondu zpracovává ročně kolem 490 000 tun sběrového papíru. Celková výrobní kapacita pelet je zhruba 18 000 tun za rok a ročně skládkují o 25 000 tun odpadu méně.

Pelety použité jako palivo uspoří 12 milionů m3 přírodního plynu. Kdybychom vzali v úvahu všechny papírenské závody v Nizozemí, ušetřilo by se ročně 160 000 tun odpadu a ročně ušetřená energie by představovala 65 milionům m3 přírodního plynu.

V evropském měřítku jsou tato čísla impozantní: kdyby všichni evropští výrobci recyklovaného papíru vyráběli ze svých odpadních surovin pelety, každý rok by se vyprodukovalo 1,4 milionů tun paliva, což je srovnatelné s 1 bilionem m3 přírodního plynu.

Pelety vyráběné z nepapírového odpadu jsou značně levnější než uhlí a podstatně levnější než přírodní plyn. Při rozšíření výroby pelet na všechny papírny v Nizozemí se úspory odhadují na 25 milionů eur ročně.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů