Pátek, 29. března 2024

Konsorcium má zajistit recyklaci

Konsorcium má zajistit recyklaci
Třináct světových výrobků domácích elektrických spotřebičů utvořilo společnou organizaci, která zabezpečí recyklaci jejich výrobků po konci životnosti. Ta uzavře smlouvy s recyklátory po celé Evropě, kteří budou schopni odebrat široké spektrum materiálů. Náklady na provoz společnosti ponesou členové společnosti a předpokládá se, že přinejmenším část z nich přenese náklady také na obchodníky a spotřebitele.

Vznik společnosti Recycling Electrical Producers Industry Consortium je odpovědí na směrnici EU, která požaduje, aby se výrobci stali aktivnějšími a převzali odpovědnost za recyklaci svých výrobků na konci životnosti. EU směrnice, která recyklaci nařizuje, začne platit v srpnu 2005. Výrobci doufají, že jejich organizace začne fungovat již letos na jaře. Nová společnost má za cíl recyklovat 1,2 mil. tun elektrických spotřebičů za rok, není však vyjádřeno, kolik toto recyklované množství představuje procent z celkového toku elektronického odpadu.

Zakladateli konsorcia jsou Alba, B&W Loudspeakers, BSH Home Appliances, Glen Dimplex, Hoover Candy, In-Sink-Erator, Kohler Mira, Merloni Elettrodomestici UK, Numatic, Philips, SMEG a Whirlpool. Každý člen vložil na rozjezd společnosti 30 000 liber. Konsorcium bude otevřeno ostatním výrobcům domácích i spotřebitelských zařízení a malých spotřebičů.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů