Čtvrtek, 18. dubna 2024

Trendem je kompletní dodávka včetně servisu

O zkušenostech, poznatcích a trendech ve výrobě drtičů a dalších zařízení jsem hovořili s Ing. Michalem Frimlem, majitelem firmy ODES s. r. o., Jaroměř.
Trendem je kompletní dodávka včetně servisu

Co jste v poslední době vyráběli zajímavého?

Stavěli jsme technologii pro drcení pneumatik, která upravuje pneumatiky pro spalování v cementárnách, nebo technologii pro třískové hospodářství. Obecně nabízíme vedle standardní řady drtičů a dopravních cest komplexní řešení. Tím se rozumí analýza problému, která slouží jako zadání pro nabídku a vlastní realizaci dodávky včetně zaškolení obsluhy a servisu.

Původně jsme byli jen inženýrská firma, výrobu i montáž jsme zadávali. Teď už máme vlastní dílnu, protože zajišťujeme po celé republice servis do 24 hodin. V dílně jsou stroje, na nichž vyrábíme základní komponenty zařízení a provádíme konečné montáže a opravy zařízení. Výhledově bychom chtěli mít také výrobu velkých dílů, jako jsou segmenty drtičů a rámy, které zatím zadáváme u specializovaných firem.


Zaměřujete se na poskytování kompletní služby. Myslíte, že touto cestou se ubírá vývoj?

Myslíme si, že je to trend. Když jsme začínali podnikat před deseti lety, zákazník si od nás koupil jen drtič a postupně si k němu dokupoval a montoval dopravníky a celé další zařízení. Teď už chtějí zákazníci, abychom pro ně zajistili kompletní dodávku, včetně projektu a montáže. Ani se už nechtějí starat o servis, raději zaplatí více peněz, aby to za ně někdo zařídil. Další výhodou dodávky od jedné firmy je skutečnost, že zákazník nemusí řešit rozhraní mezi jednotlivými dodavateli. I servis je pak jednodušší, protože zákazník nemusí hledat, kterého z dodavatelů oslovit.


Máte zájem o zahraniční trhy, zejména v západní Evropě?

Do Unie jsme dodali jen pár zařízení, a to do Německa, Řecka, Británie, Holandska a Francie, a nemáme ambici se dostat přímo jako firma na jejich trh. Jak jsem řekl, zaměřujeme se na kompletní servis a slibujeme opravu a zprovoznění do 24 hodin. To můžeme zajistit na našem území, ale v ostatních zemích bychom potřebovali partnera, který by tento servis zajišťoval. Takže se zatím prioritně soustřeďujeme na Čechy, Slovensko, Polsko. Nově je pro nás zajímavý také ruský trh.


Zaznamenáváte nějaké trendy ve zpracování odpadů či druhotných surovin?

V Čechách jsou takové vlny zájmu: před třemi roky to bylo zpracovávání elektrošrotu a kabelů. Pak byly dva roky, kdy chtěli všichni dělat alternativní palivo. Minulý rok to bylo hlavně drcení pneumatik pro cementárny. Než se postaví první fungující technologie, je hodně poptávek. Pak ta firma, která si realizaci objedná jako první, obsadí z větší části trh a poptávky od ostatních firem klesají, než se objeví zase nějaký jiný hit.


A co trendy u samotné techniky?

Mění se přístupy k řešení technologií. My vyrábíme hlavně dvourotorové pomaloběžné drtiče, obecně nazývané šrédry. Drcení probíhá mezi segmenty, které jsou na rotorech nasazeny. Když jsme začínali a bylo potřeba něco namlít na centimetrové kousky, používaly se jen mlýny. To byla rychloběžná zařízení se statorovými a rotorovými noži a velkým příkonem. Pokud firma potřebovala udělat malé kousky, postavil se předdrtič a za ním mlýn.

Postupem pěti let se výrobci soustředili na jednorotorové drtiče, což je v podstatě něco mezi drtičem a mlýnem. V drtiči jezdí přítlak a ten hrne materiál proti řezným destičkám na rotoru, který se otáčí okolo 80 otáček za minutu a drtí odpad proti statorovému hřebenu. Jednorotorový drtič má oproti mlýnu tu výhodu, že do něj mohou částečně padat i kovové předměty - celé zařízení je univerzálnější a více odolné. Jednorotorový drtič má jen jednu nevýhodu: když má síto malé otvory, mele velice pomalu. Proto výrobci přecházejí na stroj, který je něco mezi jednorotorovým drtičem a mlýnem. Pracovní válec je uzavřený, jsou na něm velké hranolové nože a otáčky má větší než jednorotorový drtič. Říká se mu obvykle granulátor a je vhodný pro mletí při požadavku velikosti výstupu pod 20 mm.


A jaká je budoucnost vašeho oboru po vstupu do Evropské unie?

Myslím si, že naše české firmy mohou nabídnout obdobnou kvalitu výrobků jako firmy ze zahraničí - víme například že přední němečtí výrobci drtičů si jejich komponenty nechávají vyrábět v České Republice. Odpady jsou a budou. S ohledem na potřebu co největšího podílu recyklace ve zpracování odpadů se i nám naskýtají další možnosti uplatnění při dodávkách technologií pro jejich likvidaci.

AUTOR: Jarmila Šťastná

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů