Úterý, 16. dubna 2024

Zničení munice přijde na dvě miliardy

Zničení munice přijde na dvě miliardy
Ač mělo ministerstvo před sebou likvidaci obrovského množství nepotřebné staré munice, zrušilo před šesti lety dvě svá specializovaná zařízení v Týništi nad Orlicí a v Bohuslavicích. Samo si tím zneškodňování nepotřebných nábojů a granátů zkomplikovalo.
\"Byl to nevratný krok,\" říká náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva, který v té době na ministerstvu ještě nepůsobil.
Armádě nevyšel tehdejší záměr, že munici bude armáda ve velkém prodávat nebo že střelivo zlikvidují civilní podniky. Vojsko navíc nemělo na zneškodňování nábojů dost peněz.
Teprve loni na podzim schválila vláda nový program na ekologickou likvidaci munice. Nepotřebné náboje se totiž nemohou jednoduše odpálit někde ve výcvikovém prostoru, protože obsahují i jedovaté látky, které by mohly znečistit ovzduší a půdu. Munici je třeba kus po kuse rozebrat a nebezpečné složky spálit ve speciální spalovně.
A to je drahé. Například likvidace jednoho dělostřeleckého náboje vyjde podle ministerstva na sto šedesát korun. Zneškodnění veškeré zbytečně munice, kterou armáda má, pak bude stát více než dvě miliardy.
\"Věříme, že se nám to podaří zaplatit,\" říká náměstek Jaroslav Kopřiva.

Laciné nebylo seriózní
Armáda hledala možnosti, jak zlikvidovat munici levněji. Podle prezidenta Asociace obranného průmyslu Jiřího Hynka se skutečně objevilo několik lákavých, tedy levnějších nabídek.
\"Jenže nebyly seriózní,\" tvrdí Hynek.
Nabídky totiž armádě nepřišly od výrobních podniků, které mají s vojenským materiálem zkušenosti, ale od obchodníků. Podle Hynka tedy hrozilo reálné nebezpečí, že munici vyvezou na východ a tam ji nechají neekologicky odpálit.
Nakonec to dopadlo tak, že zhruba devadesát procent zakázky - likvidaci lehké armádní munice - by měly získat Poličské strojírny, které spolupracují s dalšími třemi firmami: s Explosií Pardubice, Zevetou Bojkovice a STV Group Nové Město pod Smrkem.
Jedinou vojenskou firmou v projektu by měl být Vojenský technicky ústav výzbroje a munice ve Slavičíně, který by se měl postarat o velké rakety - ty představují zhruba deset procent celého kontraktu.
\"Jednání jsou náročná, ale musíme dospět k dohodě. Armáda tlačí cenu dolů, my chceme vyjít vstříc,\" říká generální ředitel Poličských strojíren Jaroslav Trávníček.

Pálit se bude v Německu
Likvidovat munici je zdánlivě jednoduché: náboje se rozeberou, část půjde do šrotu, neškodná část se nechá vybouchnout nebo se využije pro civilní účely. Jedovaté látky se ekologicky spálí ve speciálních spalovnách. Ty však v Česku nikdo nemá, takže se bude vozit nejspíš do Německa.
\"Zařízení se nevyplatí kupovat, byla by to investice v řádech stovek miliónů korun,\" vysvětluje poličský ředitel Trávníček.
Podobně bude nejspíš postupovat i Vojenský technický ústav výzbroje a munice ve Slavičíně, část z munice bude nejspíš také vozit ke konečné likvidaci do ciziny.

V Poličce se nebojí
To, že se do Poličky budou vozit desítky tun nábojů, tamní obyvatele nevzrušuje. \"Nevím o tom, že by lidé měli jakékoli obavy. Továrna je pro tyto účely vybavená, už dříve to dělala pro armádu i jiné subjekty. Zakázka upevní pozici velkého zaměstnavatele ve městě, ekonomicky oživí region a doufáme, že i pomůže zvýšit zaměstnanost,\" věří poličský starosta Miroslav Popelka.
Kromě likvidace sedmdesáti tisíc tun munice počítá Ministerstvo obrany s tím, že dvacet až třicet tisíc tun prodá.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů