Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ničení munice zvýší tržby

Ničení munice zvýší tržby
Tržby Poličských strojíren v několika nejbližších letech zvýší na dvojnásobek armádní zakázka. Firma, která má koordinovat ekologickou likvidaci nepotřebné armádní munice však nebude sama, kdo bude ze státní zakázky za zhruba 2,3 miliardy profitovat. Práci získají nově desítky lidí zřejmě u všech podniků, které se na zakázce budou podílet.
Na tzv. delaboraci - tedy ekologické likvidaci, se budou v dalších třech až čtyřech letech podílet kromě Poličských strojíren také Zeveta Ammunition Bojkovice, Explosia Pardubice, pražská STV Group a Vojenský technický ústav výzkumu munice ve Slavičíně.
Nejvíce pohne zakázka s tržbami Poličských strojíren, které budou likvidovat také objemově největší část munice. Vedení společnosti předpokládá, že se jí obrat v následujících třech až čtyřech letech zdvojnásobí. Loni firma vykázala snížené tržby 260 miliónů korun, zvýšila však zisk. \"Tržby se nám zvýší, protože přes nás půjdou i peníze pro ostatní firmy. Za zisk budeme reprodukovat společnost, především vybavení a technologie i v civilní sféře,\" uvedl generální ředitel Jaroslav Trávníček.
Zisky předpokládá i Zeveta Bojkovice, která v divizi Ammunition počítá v následujících letech s tržbami 200 až 300 miliónů korun, když loni vykázala obrat 36 miliónů korun a letos předpokládá 100 miliónů korun. Zakázka pro ni ale znamená také nutné investice. \"Budeme muset investovat asi 15 miliónů korun do nářadí a zařízení,\" uvedl generální ředitel Radoslav Moravec. Firma bude likvidovat objemově asi třetinu munice, především signální náboje nebo ruční granáty. Zisk firma hodlá investovat zpět do firmy ve vojenské i civilní výrobě.
Desetina objemu zakázky připadne pardubické Explosii, která bude mít na starosti likvidaci některých trhavin, tritolu a letecké munice. \"Letos počítáme s tržbami 400 až 450 miliónů korun, zakázka nám přinese tak 10 až 15 miliónů korun. Kvůli zakázce nepředpokládáme žádné investice, zisk využijeme na vyrovnání hospodaření firmy,\" uvedl Ladislav Lehký z firmy, která se loni vyčlenila z podniku Synthesia a jejímž stoprocentním vlastníkem je ČKA. Firma STV Group odmítla jakékoliv podrobnosti k zakázce sdělit.
Firmy budou zvyšovat kvůli zakázce také počet pracovníků. \"Počítáme, že navýšíme počet zaměstnanců o padesát. Protože však zvyšujeme produktivitu práce, část pracovníků přesuneme na tuto zakázku z jiných našich výrob,\" řekl ředitel Trávníček z Poličských strojíren, které zaměstnávají 400 lidí.
Šedesát lidí přijme k nynější čtyřicítce zaměstnanců Zeveta Ammunition Bojkovice. Pardubická Explosia se rozhodla současný stav pracovníků navyšovat jen o potřebné odborníky a předpokládá, že přijme maximálně deset lidí.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů