Úterý, 16. dubna 2024

Vrakoviště proklepli inspektoři

Vrakoviště proklepli inspektoři
Na vrakoviště v Hroněticích poslala kostomlatská radnice inspekci životního prostředí. Podle obyvatelky obce Boženy Literové totiž vraky ohrožují životní prostředí. Do půdy prý prosakují oleje.

JANA DOLEČKOVÁ

Kostomlaty n.L. - Radnice v Kostomlatech podala na popud obyvatelky Hronětic Boženy Literové stížnost na místní autovrakoviště. Podle ní prosakují do podzemních vod oleje a ropné látky. Inspektoři životního prostředí, kteří na místě provedli kontrolu, ale žádné závady nezjistili. Podle nich je stížnost na vrakoviště neoprávněná. Co ale majiteli chybí, je povolení k nakládání s nebezpečným odpadem.

\"Mezery máme v papírech. Vše ale dáváme do pořádku. Jiné závady tu inspekce nenašla, kdyby ano, určitě bychom dostali přinejmenším pokutu,\" uvedl Jiří Vorlíček z vrakoviště. Prostor, kde majitel pozemku Radek Chalupa skladuje vraky, navíc nebyl za tímto účelem zkolaudován. Podle Jiřího Vorlíčka je ale areál dostatečně zabezpečen a žádné úniky nebezpečných látek nehrozí.

\"Je to bývalý kravín a už ten musel být stavěn s nepropustným podložím. Pod všemi vyndanými motory máme vany, kam odkapává olej, a tam, kde olej skladujeme, je podlaha vybetonovaná,\"

dodal Vorlíček. Podle Boženy Literové je všechno velká komedie. Je přesvědčená o tom, že Chalupa měl o chystané kontrole echo.

\"Určitě o ní věděl dopředu. Inspektoři přijeli až měsíc po upozornění, vany jen naaranžovali. Je to příšerné, vylévají tam olej,\" tvrdí Literová. Sama ale svědkem žádného přestupku nebyla.

\"Vím to od člověka, který tam sháněl součástku na auto,\" připustila. Inspektoři dali Radku Chalupovi zhruba měsíc na to, aby dal nedostatky v papírech dopořádku.

\"Na úseku odpadů se bude zahajovat správní řízení kvůli chybějícímu souhlasu s nakládáním s nebezpečným odpadem. Co se týče ochrany vod, tak tam bylo uloženo nápravné opatření. Má být provedena zkouška těsnosti jímky splaškových vod. Nebezpečné úniky ale zjištěny nebyly,\"
uvedla mluvčí České inspekce životního prostředí Eva Rolečková.
Zdroj:Nymburský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů