Sobota, 20. dubna 2024

Za zvyšováním cen surovin stojí růst výroby v Číně

Za zvyšováním cen surovin stojí růst výroby v Číně
Nárůst cen recyklovaného papíru v Evropě je způsoben pokračujícím rozmachem výroby v Číně. Ten už se - v dramatičtější podobě - projevil ve zdražování oceli a dalších kovů.
\"Ceny vývozu do Asie jsou nyní výhodnější,\" uvedl ředitel sekce sběrného papíru Svazu průmyslu papíru a celulózy Jaroslav Tymich. Podle něj je v Číně nedostatek sběrného papíru. Zvýšená poptávka pak odčerpává z Evropy více sběrného papíru než v minulých letech.
Evropa je tradičním vývozcem odpadového papíru do Asie. Plní se jím na zpáteční cestu lodě přivážející do Evropy například japonské automobily či korejskou elektroniku. \"Navíc nejen v Číně, ale i v Indonésii či Malajsii vznikly nové moderní linky na zpracování sběrného papíru,\" uvedl prezident svazu Miloš Lešikar.
Například cena recyklovaného papíru Schrenz se v Evropě zvedla od letošního ledna z 270 eur za tunu na 295 eur. Typ Wellenstoff stoupl z 330 eur na 355 eur.
Z Česka se stále ještě více sběrného papíru vyváží než dováží. Například se exportuje odpadový papír nejen do Německa, ale i na Slovensko, kde se zpracovává v papírnách v Štúrově.
Zdaleka nejvíce sběrného papíru se vykoupí od velkododavatelů: podniků a zejména supermarketů. Ty třídí velké množství papíru při vybalování zboží. Podíl papíru vykoupeného od lidí je mnohem menší. Mnohé podniky při nákupu papíru rovnou nakládají automobil na zpáteční cestu sběrným papírem.
Nejkvalitnější odpadový papír je bílý, vznikající například z odřezků v tiskárnách. Ty nejhorší druhy papíru se používají třeba na výrobu kartónů na vejce.
Výroba obalů z vlnité lepenky loni podstatně stoupla z předchozích každoročních nárůstů kolem dvou až tří procent na až 20 - 30 procent. Největší zásluhu na tom má vznik nového výrobního závodu firmy Prowell v Rokycanech.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů